12.08.2019 | 2:11
Търговци на горива се оплакаха в Брюксел за касовите бележки
Новите изисквания към тях нарушавали конкуренцията на пазара

Изискването на финансовото министерство от 1 октомври 2019 г. върху касовите бележки, издавани от бензиностанциите, да се изписва „покупната стойност“ на горивото, нарушава конкуренцията и противоречи на защитата на търговската тайна. Това се казва в сигнал  на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) до европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер, съобщиха от организацията. От асоциацията са изпратили писмо до Вестагер за притесненията си, свързани с текстове от наредба Н-18 на министъра на финансите, въвеждаща новия реквизит на касовите бележки, издавани  от бензиностанциите. Според представителите на бизнеса с горива информацията за покупната стойност е търговска тайна, която е защитена от европейското законодателство, а също така нарушава  Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС).

Организацията също така смята, че новото изискване създава условия за нарушаване на конкуренцията и са заплаха за европейския общностен пазар. „От друга страна, неспазването на изискванията, предвидени в наредбата, ще предизвика налагането на санкции – запечатване на бензиностанции за срок от 30 дни и налагане на имуществени санкции. В този смисъл пред икономическите оператори стои невъзможният избор да нарушат разпоредбите или на националното, или на европейското законодателство“ посочват от БПГА и очакват от еврокомисаря Вестагер да вземе всички предвидени в правомощията й мерки по казуса.

Петролният бизнес припомня, че е сезирал многократно Европейската комисия за проблемите на пазара на горива в България. Една от темите, с които асоциацията детайлно запозна Комисията, е големият размер на сивия сектор в бранша и избягването на данъчно облагане. Това е и една от причините в ежегодните препоръки за подобряване на икономическото управление на страните членки, ЕК да отбележи като проблемна събираемостта на данъци в сектора на търговията с горива и да акцентира върху предприемането на целенасочени мерки в тази посока, допълва се в съобщението на БПГА.

Новите касови бележки на бензиностанциите с разбивка на цената на горивата и компонентите, от които тя е формирана, трябваше да са факт от 1 април 2019 г., но бяха отложени за 1 октомври. Причината бе недоволството на петролния бранш, който заплаши, че половината бензиностанции могат да затворят на 1 април, тъй като няма как до края на март да са готови с изпълнението на новото изискване. То бе идея на финансовия министър Владислав Горанов, която изникна заради обществено недоволство от цените на горивата в края на 2018 г. Според представители на веригите бензиностанции обаче разбивката на цената няма да дава реална представа за истинската търговска надценка, защото изписването на покупната и продажната цена на горивото в бележката не е достатъчно, за да се направи извод за печалбата на търговеца.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране