04.01.2020 | 22:27
Убитият ирански генерал поръчал кървавия атентат в „Сарафово“
На 18 юли 2012 година терористите атакуват три автобуса с израелски туристи

Убитият преди ден от въздушните сили на САЩ ген. Касем Сулеймани е планирал и поръчал убийственият атентат на бургаското летище Сарафово през 2012 година. Това припомни Faktor.bg като се позовава на източници от българските специални служби.

На 18 юли 2012 година терористите атакуват три автобуса с израелски туристи, които е трябвало да се превозят до хотел „Хризантема“ в Слънчев бряг. В атентата са убити 7 души, а ранени са 35 души.

Само дни по-късно израелският вицепремиер и министър по стратегическите въпроси Моше Яалон след среща с вътрешния министър Цветан Цветанов обяви официално, че поръчителят на атентата в Бургас се казва Касем Сулеймани – шеф на бригадите „Ал Кудс“ в Иранската революционна гвардия. Яалон беше категоричен, че зад терористичния акт стои Иранската революционна гвардия и по-специално бригадите „Ал Кудс“, ръководени от Касем Сулеймани.

„Този човек е поръчителят. Той е отговорен за цялата кампания на терор срещу израелци, без значение от мястото – дали е Грузия, Азербайджан, Кения, Кипър, или пък Тайланд. Всичко това е част от една и съща кампания. Както при намерението за атентат в Кипър, така и зад бомбената атака в Бургас сме сигурни, че „Хизбула“ играе ролята на подизпълнител. Това е, което знаем” посочи израелският държавник. От посолството на Иран пък тогава контрираха, че ционисткият режим в Израел прави всичко възможно, за да ги злепоставят и влошат приятелските им отношения с България.

Няколко месеца по-късно, след приключване на българското разследване, вицепремиерът Цветан Цветанов обяви след консултативен съвет при президента, че именно „Хизбула” е отговорна за атентата.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране