06.04.2019 | 1:12
Цветанов като председател на ГЕРБ през 2007-2008 г. е получавал заплата и от общината в нарушение на закона
Според Закона за държавния служител не може да бъде назначаван човек, който заема ръководна или контролна длъжност в политическа партия

В доклад на КОНПИ за доходите и имотите на Цветанов се виждат данни за доходите му и местата откъдето е осигуряван, на които никой не обърна внимание.

Неотдавна в сайта „Бивол” беше публикуван въпросният доклад за проверка на имотното състояние на Цветан Цветанов, правена през 2013-2015 г. (виж тук). Проверката оправдава Цветанов за притежаването на (първите) шест апартамента. Докладът показва, че има несъответствие между доходите и имуществото за 119 000 лева. А според изчисленията на „Бивол“ несъответствието на доходите е за над 500 хил. лева. Оценката на имотите е за 300 хил. лева, а по пазарните цени според изчисленията на „Бивол“ те струват около 300 хил. евро. Тоест, имало е основание да се предприеме процедура за отнемане на незаконно придобито имущество, но със занижената оценка Цветанов е оневинен, изпран и избелен.

Но в доклада се виждат и други подробности. На стр. 9-10 например са дадени данните от НОИ откъде Цветанов е получавал доходи и кой му е плащал осигуровките.

В сайта на ГЕРБ в биографичната справка за Цветанов пише, че от ноември 2005 до юли 2009 е заместник-кмет по сигурността, координацията и контрола в Столична община.
Но това се разминава с официалните съобщения и декларации от онова време. Когато Цветанов оглави ГЕРБ при учредяването й 2006 г., той напусна поста зам.-кмет, защото не може по закон да съвместява ръководна партийна работа и да е държавен служител (общинската администрация попада в тази категория).

Ето как се подрежда хронологично:

На 24 ноември 2005 г. Цветанов е гласуван в Столичен общински съвет да стане зам.-кмет по сигурността.

На 3 декември 2006 г. на учредително събрание в НДК е създадена партия ГЕРБ и Цветанов е избран за председател на партията, защото Борисов остава кмет. Медиите съобщават с гръмки заглавия, че Цветанов е избран за лидер, повежда ГЕРБ към избори и напуска столична община.

В доклада на КОНПИ справката от НОИ показва други данни, които по-скоро съвпадат с информацията от сайта на ГЕРБ, че Цветанов 4 години е бил зам.-кмет.

Според справката от ноември 2005 до ноември 2006 е осигуряван от Столична община като зам.-кмет.

От декември 2006 до юли 2009 г. е осигуряван от сдружение Граждани за европейско развитие (първообразът на ГЕРБ, преди да бъде регистрирана политическа партия).

От март 2007 г. до декември 2008 г. е осигуряван от ПП ГЕРБ, сочи справката.

И въпреки че след ноември 2006 г. вече би трябвало да е напуснал Столична община, в справката се вижда, че общината му е плащала осигуровки върху заплата и след това – от януари до декември 2007 г. Декларираният осигурителен доход е в размер на 14 791 лева. Това става по код 01 – осигурен за всички осигурителни случаи при един работодател. За 2007 г. от януари до декември Цветанов има начислен месечен осигурителен доход в размер на 13 609 лв., сочи справката в доклада на КОНПИ. Това ще рече, че е взимал заплата, чийто размер отговаря на този от предната година, когато е бил зам.-кмет по сигурността. А едновременно с това е бил осигуряван и на официална работа в политическа партия ГЕРБ.

Тоест, в този период работодателите му са били два – общината и партия ГЕРБ. А не е позволено от закона.  Общината продължава да плаща осигуровки на Цветанов и за други доходи през този период, след като става партиен лидер.

Справката показва също, че отделно от тези възнаграждения в Столична община, от януари до ноември 2007 г. общината му е плащала осигурителен доход и за доходи по код 14 – за работещи без трудови правоотношения. Тоест, взимал е допълнително и някакви възнаграждения от общината по договор, който не е трудов (например член на директорски борд, възнаграждение за работа по някакъв проект и т. н.).

От май до август 2008 г. отново по нетрудов договор е получавал заплащане от Столична община, върху което са платени осигуровки. Според Закона за държавния служител не може да бъде назначаван човек, който заема ръководна или контролна длъжност в политическа партия.

На фона на другия скандал с Цветанов – луксозен апартамент с личен асансьор на цената на панелка в краен квартал, това изглежда като дребно прегрешение, но всъщност излиза, че още от основаването на партия ГЕРБ, лидерът й е в нарушение на закона.

Но въпреки така подробните справки за доходи на Цветанов, сметката пак не излиза как той е придобил шестте си апартамента към онзи момент.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране