26.05.2019 | 1:07
ЦИК забрани предизборен клип, показващ разстрел в парламента
Клипът е на партия "Възраждане"

Централната избирателна комисия забрани излъчването на предизборен клип, показващ как въоръжен мъж стреля в заседателна зала и избива десетки хора. Клипът е на партия „Възраждане“.

„Въпросният видеоклип, използван като агитационен материал, призоваващ за подкрепа на партия „Възраждане“, безспорно съдържа сцена на насилие и убийства и като такова не само нарушава добрите нрави, което е изрично забранено от нормите на Изборния кодекс, но и евентуално представлява състав на престъпление по смисъла на Наказателния кодекс – мотивиране и подбуждане на неограничен брой лица към извършване на престъпление и нарушаване на обществения ред чрез разпространението на материали в социалната мрежа Фейсбук“, се казва в решението на ЦИК.

Изборният регулатор е преценил, че клипът е нарушение на разпоредбата на чл. 183, ал. 4 ИК, извършено от ПП „Възраждане“, изразяващо се в разпространение на агитационен материал – видеоклип, който съдържа сцени на насилие: употреба на огнестрелно оръжие и насилствена смърт.

ЦИК пояснява, че решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране