19.10.2021 | 17:00
Въвеждат задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито (ВИДЕО)
Мярката влиза в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък

Въвеждат задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг.

Мярката влиза в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък.

Той подчерта, че броят на заразените, хоспитализираните и починалите е нараснал и това е причината за въвеждането на мерките. В процеса на обсъждане са се включили както здравни експерти, така и специалисти от образователното министерство и това на туризма.

„Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра, фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки“, обясни Кацаров.

За екскурзиите също ще важи това условие.

„Тук не влизат хранителните магазини, аптеките, банките, както при старата заповед“, уточни министърът на здравеопазването.

Преустановяват се свижданията в болниците.

Въвежда се изискване за работещите в здравния заведения и старчески домове в страната, като те трябва да работят само при наличие на зелен сертификат.

Преобладаващото мнение е, че изискването за спазване на зелен сертификат е по-лесно да бъде контролирано, отколкото изискването за спазване на условия в помещения, като брой маси, обясни Кацаров.

Проверяващите, които осъществяват контрол за спазването на зелен сертификат, също ще работят само при наличие на зелен сертификат.

Той се издава при завършен имунизационен цикъл, преболедуване на COVID-19 или отрицателен PCR тест до 72 часа или антигенен тест до 48 часа.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране