11.11.2022 | 23:25
Ще освободят ли Иванчева? Вицепрезидентът Йотова й вдъхна надежда
"Другата седмица ще съберем комисията по помилване, за да разгледаме документите"

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира дали президентската институция ще помилва бившият кмет на столичния район “Младост” Десислава Иванчева, която вчера влезе в затвора в Сливен с присъда за 6 години заради корупция.

“Аз не разполагам още с документите за Иванчева. Все още поне аз или нашата институция нямаме мотивите за присъдата от страна на съда. Нямаме и онези документи, които в подобен случай се изискват от страна на самата г-жа Иванчева”, заяви Йотова в предаването “Панорама” по БНТ.

“Имаме едно писмо молба от нейно име от нейния адвокат г-н Хаджигенов. Лично аз го получих в днешния следобед това писмо. Ще съберем комисията по помилване към президентската институция още през следващата седмица и ще се опитаме да четем тези документи, ако те стигнат до нас, ако дойдат въобще”, обясни Йотова.

Оптимист съм за съставянето на правителство, но не ми харесва, че политически лидери казват, че то трябва да е до местните избори, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея президентът Румен Радев е създал най-добрата логистика, за да бъдат проведени достатъчно преговори и е показал, че може да прави правителства.

„Този път по молба на повечето политически сили, представени в парламента, президентът създаде най-добрата логистика, за да бъдат проведени достатъчно много разговори и преговори между парламентарните групи, да има диалог. В крайна сметка той се случи, това е най-голямото завоевание през последните няколко седмици. Важното е, че слагат някакви въпроси на масата за преговори и по тях се спори, по тях се взимат някакви решения“, смята вицепрезидентът.

„Не ми харесва обаче, че много от политическите лидери, след като казват колко важно е това, след това слагат запетайка и казват, че това правителство трябва да бъде до местните избори“, отбеляза тя. „Каква е силата на един такъв кабинет и една такава власт, ако знае, че е за такъв кратък период от време?“, попита Йотова и посочи, че така този кабинет ще бъде със статут като на служебния. Няма случай, в който да не сме работили за това да се структурира максимално устойчиво мнозинство в парламента и да има добро правителство за България, увери вицепрезидентът. Служебният кабинет няма политически функции, той няма мнозинство в Народното събрание, припомни Илияна Йотова.

„Президентът показа, че може да прави правителства“, заяви тя. Тази формула, по която в момента от всички политически формации се спори, всъщност е едно правителство, което да бъде експертно, едно правителство, което да няма ярки политически фигури, което трябва да свърши определена работа за определен период от време. Това всъщност е формулата, която президентът Румен Радев предложи още с първия си служебен кабинет“, посочи Илияна Йотова.

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0PCxnq7xzd17YEEKrZdUA9fqLATRCkiNE1bqcGPpYonxy2rwVgV5tYCzcufYsCPdQl&id=100929589157946

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране