17.05.2023 | 19:10
14 784 лева държавни пари е струвала молитвената закуска на Гешев в САЩ
Главният прокурор е използвал охрана при пътуването си

През февруари тази година главният прокурор Иван Гешев е използвал охрана при пътуването си до САЩ с държавни средства на стойност 14 784,39 лева. В тази сума са включени самолетни билети, хотелско настаняване, дневни пари, медицински застраховки и снимки за визи.

Това става ясно от отговор на Националната служба за охрана до депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев по повод присъствието на Гешев на 71-та годишна Национална молитвена закуска във Вашингтон.

Ивайло Мирчев попита по Закона за достъп до обществена информация дали Гешев е бил в отпуск, дали са били командировани служители на НСО и какви разходи са направени за тяхната командировка. Тогава НСО не е отговорило.

Три месеца по-късно на същите въпроси, но зададени от Мирчев като депутат от “Продължаваме Промяната – Демократична България”, НСО вече отговаря.

Според отговорите на началника на НСО Емил Тонев, в службата не разполагат с официална информация дали Гешев е бил в отпуск при посещението си в САЩ в началото на годината. Въпросът е важен, защото има отношение към това защо Гешев ползва охрана на НСО в чужбина и кой плаща за нея, обясни Мирчев.

Според заместника на главния прокурор Красимира Филипова в периода 30.01-07.02.2023 г. Иван Гешев е бил в отпуск, посещението му в САЩ не е финансирано със средства от бюджета на бълграската прокуратура.

Според закона за НСО, на главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост – лична охрана.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране