07.03.2019 | 19:41
ДПС пак атакуват преференциите
От Движението са внесли и друго от "редовните" си предложения - отпадане на уседналостта при европейски и местни избори

Още преди от ГЕРБ да са върнали стария праг на преференциите, от ДПС внесоха предложения за промени в Изборния кодекс, в които отново се залага обезсмислянето им. При гласуването на ветото на президента вчера, депутатите от движението обявиха, че отново ще внесат всички свои текстове, които бяха отхвърлени при приемането на изборните правила.

Предложението на ДПС е за практическо премахване на преференциите чрез рязко повишаване на прага им. Припомняме, че именно този текст бе подкрепен от ГЕРБ и от “Обединени патриоти” и предизвика бурна обществена реакция. След спешно разпореждане от Бойко Борисов гербаджийте обещаха да поправят грешката си и яростно отхвърлиха всички обвинения, че имат договорки с ДПС.

Освен за преференциите, проектът на ДПС отново предлага да отпадне ограничението за броя на избирателните секции, които могат да се разкриват в страни извън Европейския съюз. В сряда ДПС призова президента да сезира Конституционния съд за тези текстове. Според партията това ограничение лишава българи извън ЕС от правото им на глас.

ДПС връща и текстовете, според които ЦИК разкрива секции в местата, в които на проведени до 5 години назад избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ДПС предлага извън тези места секции да могат да се разкриват и по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори.

ДПС отново настояват да падне забраната за предизборна агитация на майчин език – нещо, което предлага при всяко отваряне на Изборния кодекс.

В новия законопроект на ДПС място е намерило и друго тяхно искане – в секциите да има камери, които да излъчват в реално време и да работят от началото на изборния ден до броенето на бюлетините и оформянето на протоколите след края на гласуването.

Предлагат камерите да са две – една да покрива входа на стаята, в която е секционната избирателна комисия (СИК), а другата да е насочена към членовете на СИК. В обхвата на камерите обаче няма да попадат кабините за гласуване.

От Движението са внесли и друго от “редовните” си предложения – отпадане на уседналостта при европейски и местни избори.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране