08.05.2020 | 15:32
Божков срещу ГЕРБ – какво трябва да знаете
ГЕРБ са контролирали надзора и облагането на хазарта през 9 от изминалите 10 години

Само няколко часа, след като бизнесменът Васил Божков обвини от Дубай финансовия министър, че е покровителствал бизнеса му, и щял да сигнализира прокуратурата и „всички институции“, изпълнителната власт влезе в обяснителен режим. Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов опитаха да неглижират темата, като представят срещите с Божков като част от рутинната дейност на изпълнителната власт. Такива имало и с други водещи български бизнесмени. Отвъд обясненията на управляващите обаче, има обективни факти, които не могат да се оспорят и помагат да се оцени съпричастността на политиците към скандала.

Не може срещи без отговорност
Финансовият министър призна, че се е срещал с Васил Божков и на тези срещи бизнесменът е искал по-добра регулация за рекламите на хазарта и по-благоприятно облагане. Те обаче са му били отказвани. Министърът пропуска, че в края на януари именно неговото министерство, под негово ръководство състави законопроект, който облекчаваше облагането на лотарийни игри. Крайният резултат беше, че занапред се узаконяваше облагането на лотариите по облекчената схема, която се прилагаше от 2015 година, и за която Агенцията за държавна финансова инспекция посочи, че ощетява държавата. Излиза, че именно министърът на финансите лансира идеята за законово облекчаване на облагането на лотариите, макар и само 24 часа по-късно да се отказа от предложението си. А днес да твърди, че е отказвал исканията на Божков.

Финансовият министър многократно е изтъквал, че Държавната комисия по хазарта отговаря за облагането на онези хазартни дейности, които не плащат данък печалба, а дължат такса за издаване и поддържане на лиценза си. Именно Държавната комисия по хазарта е проспивала в продължение на пет години, че лотарийните оператори са плащали наполовина по-нисък данък в сравнение с другите оператори.

Финансовият министър не може да отрече, че двама от петте души в хазартния регулатор – представителите на финансовото министерство и на НАП са назначения, върху които той лично е можел да повлияе. Двама от председателите на комисията, по времето, в което той е министър, са лично негово назначение, а друг е управлявал в първите му две години като министър и Горанов е можел да го смени по всяко време.

Жокерът „Обвини Орешарски“ не работи
Както през януари в парламента се оправдаваха депутатите от ГЕРБ, така днес премиерът опита да избегне отговорност за вратичките в закона, които позволяват облагодетелствано облагане на лотарийните игри. Версията на премиера и депутатите му е, че Законът за хазарта, променен от коалицията на БСП и ДПС през есента на 2013 година, е оставил лотариите без облагане. След това през есента на 2014 г., в първите седмици на управлението си, ГЕРБ само разширили обхвата на недодяланите разпоредби, като ги разпрострат и над лотариите.

Истината е друга. Законът за хазарта, приет от БСП и ДПС, в действителност не обхваща лотарийните игри, но към този момент такива няма. Те започват да се развиват през 2015 г. Дори и да ги е имало и да не са били вписани в разпоредбите за облагане с държавни такси, лотариите щяха да се облагат с 10% данък печалба, както всеки друг бизнес. Точно това се случи с бинго залите, които фактичски функционираха през 2014 г., но наистина бяха изключени при гласуването на новия Закон за хазарта в края на 2013 г.

С оправките си от 2014 г. ГЕРБ изрично посочват, че лотариите няма да се облагат с короративен данък (като масите за рулетка, ротативките и масите за игра на карти), а с държавна такса. Всички форми за определяне на таксата за издаване и поддържане на лиценз в сферата на лотариите – правлни, грешни, или непълни, са отговорност именно на ГЕРБ.

ГЕРБ дължат обяснение за проспаните години
От 2010 до 2013 година, първото правителство на ГЕРБ прави няколко промени в хазартното законодателство, които пряко или косвено осигуряваха монополен статут за букмейкърите на Васил Божков. С идването на власт на втория кабинет на Бойко Борисов и втория мандат на ГЕРБ като парламентарно мнозинство, се приема действалият до февруари Закон за хазарта. Единствената промяна, допусната при управлението на Пламен Орешарски, е да може и чуждите букмейкъри да кандидатстват за лиценз и да осъществяват бизнес в България.
За всичко останало, случило се в хазартния сектор през послдните 10 години, отговарят ГЕРБ. Затова днес ГЕРБ, премиерът Борисов и финансовият министър Горанов дължат обяснение и за рязката промяна в отношението им към Васил Божков от началото на тази година. Всичко това е отговорност на ГЕРБ.

Стефан Антонов/iconomist.bg

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране