22.03.2019 | 18:04
Това е положението: Господстващото присъствие в медиите на клана “Домусчиев” е законно

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката между „Адванс медиа груп“ ЕАД и „Нова броудкастинг груп“ АД, с която първата придобива 100% от „Нова телевизия“ и мажоритарен дял в „Нет инфо“. Сделката бе обявена официално на 22 февруари и подлежеше на задължително регулаторно одобрение.

В становището си КЗК посочва, че въз основа на извършената оценка може да се заключи, че планираната концентрация не води до създаване или засилване на господстващо положение, което значително да ограничи или възпрепятства ефективната конкуренция на анализирания съответен пазар. Следователно, нотифицираната сделка не би могла да породи антиконкурентни ефекти и следва да бъде безусловно разрешена.

Регулаторът е заключил, че „Адванс медиа груп“ ЕАД, която е еднолична собственост на „Адванс Пропъртис“ ООД на братята Кирил и Георги Домусчиеви, принадлежи към икономическа група, която няма нищо общо с досегашния собственик на медиите – шведската MTG.

Освен политематичният канал Nova, в портфолиото на „Нова Броудкастинг Груп“ влизат още шест филмови и спортни канала. Последният анализ на КЗК показа, че „Нова Броудкастинг Груп“ има между 30 и 40% дял на пазара на телевизионно разпространение за 2016 и 2017 г. Делът на „Нова“ на пазара на телевизионна реклама с национален обхват е между 40 и 50%.

В групата на „Нет Инфо“ пък влизат пощенската услуга Abv.bg, видео порталът VBox7.com, новинарските сайтове Vesti.bg и DarikNews.bg. Също така под шапката на групата са спортният сайт Gong.bg, сайтът за финансови новини Pariteni.bg, сайтът за прогнозата за времето Sinoptik.bg и женският сайт Еdna.bg.

В онлайн бизнеса на „Нова Броудкастинг Груп“ попадат още платформата за продажба на ваучери Grabo.bg, сайтът за недвижими имоти Imoti.info, за автомобили Carmarket.bg, за сравняване на цени Sravni.bg, за електронна търговия Trendo.bg, сайтът с информация за кредитни и застрахователни услуги Fina.bg и за разпространение на електронни брошури Broshura.bg.

Отделно Кирил Домусчиев контролира спортни медии в Интернет, но това не е предмет на обследване от КЗК.

Информацията е от www.economic.bg, Заглавието е на “Антени”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране