23.03.2019 | 12:04
Адвокат Никола Вапцаров смята, че “Артекс” се ползва с политически протекции
Сега отново ДНСК ще проверява законността на строителството на небостъргача

“Артекс” се ползват с политически протекции. Доказателството е, че те нямат валидно строително разрешение. Това каза адвокат Никола Вапцаров, който е и член на инициативен комитет срещу построяването на небостъргача “Златен век” в столичния квартал “Лозенец”.

“От две години протестираме активно. Имахме шест протеста със затваряне на бул. “Черни връх”, пускахме жалби до абсолютно всички институции. Всички са уведомени за този случай, но всички си измиват ръцете с писмото на Йовев и с тази интерпретация на закона, която като юрист смятам, че е абсолютно погрешна и незаконна”, коментира пред bTV адв. Вапцаров.

Всичко започва с промени в Закона за устройство на територията, внесени в Народното събрание от депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Според новите разпоредби разрешителните за строителство вече важат за 10 г. от започването на строежа, а не от издаването на документа. В писмо до Столичната община бившият регионален министър Валентин Йовев казва, че новите текстове трябва да важат и за “Златен век”: “Срокът за завършване на строежа е 10 години след започване на строителството, а именно 11.01.2020 г.”

На кадри от среща с протестиращи главният архитект на София пък заявява, че е притискан от собствениците на “Артекс”. На този фон Цветан Цветанов иска общината да провери “Артекс” и “Златен век”. Писмото му е от 8 юни 2018 г. Четири дни по-късно сключва сделката за новото си жилище на “Латинка” 8 с “Артекс”.

Адвокат Вапцаров поясни, че има разследване срещу Валентин Йовев за престъпление по служба и превишаване на служебни правомощия, тъй като не е упълномощен от министър да дава такива тълкувания.

Сега отново ДНСК ще проверява законността на строителството на небостъргача. Никола Вапцаров обаче не вярва да бъдат открити нарушения. “Загубих доверие в способностите на ДНСК да предприемат адекватни действия, защото през годините са доказали, че нямат капацитета и желанието да се справят с проблемите с презастрояването. Това важи за цяла България. Нежеланието на институциите да изпълняват задълженията си по закон доведоха до това. Затова и сме завели дело в Административния съд заради бездействието на ДНСК”, коментира юристът.

Политическия аспект на сагата с новите жилища на водещи политици от ГЕРБ коментираха анализаторите Андрей Райчев и Георги Харизанов.

Според Райчев премиерът Бойко Борисов няма полезен ход: “Каквото и действие да предприеме Бойко Борисов по отношение на Цветан Цветанов, ще е лошо. Ако го защити, все едно ще поеме вината. Ако пък го махне, ще си нанесе удар, тъй като това е един от най-силните играчи”.

“Ситуацията в ГЕРБ с хората, замесени в тази публична драма, няма да останат без последствия. Това ще покаже огромната разлика в начините, по които реагират ГЕРБ и БСП по отношение на скандалите”, отбеляза Харизанов. Той е на мнение, че Борисов няма да изчака и ще предприеме действия, а последиците ще са в политически план.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране