26.03.2019 | 0:58
Митрополит Антоний за ”апартаментгейт”: Обезсмислиха 91-ви псалм
Българската православна църква (БПЦ) не толерира изписването на свещени текстове по фасадите на сградите
Звучи ми доста окултично. Православната църква има процедура на освещаване на нов дом, така че едно просто вграждане на надпис го обезсмисля. Бих казал, че това по-скоро е един маркетингов прийом. Това заяви западно и средноевропейският митрополит Антоний в коментар относно прословутия вече 91-ви псалм, вграден в Къщата на буквите, която стана особено популярна заради скандала “Апартаментгейт”.

Българската православна църква (БПЦ) не толерира изписването на свещени текстове по фасадите на сградите, каза още той.  Припомняме, че в обясненията си за сделката за апартамента на Цветанов, арх. Весела Мирянова, един от собствениците на фирма “Артекс”, каза пред Нова телевизия, че вторият човек в ГЕРБ оценил архитектурата на Къщата на буквите и заради „тази мощна енергийна защита на сградата, с вградения 91-ви псалм. На сградата е написано “Реша ли да направя добро, няма сила, която да ми противодейства”.

Той коментира и дълговете на вероизповеданията: “Голяма част от вярващите са непросветени и неграмотни във вярата си. Те стават част от спекулации, маркетингови стратегии за привличане на клиенти. Затова и не искаме да се въведе вероучението като предмет”, заяви Митрополит Антоний .

“Искам да кажа, че българската църква не е искала никакви опрощавания на дългове, защото тя самата няма даългове, а дори и да има, те са някакви минимални. Що се тнася до това решение взето от депутати в Парламента и националната сигурност няма как да бъде чрез опрощаване на дълговете или спиране на дарения отвън. Досега имаше няколко такива действащи закони, които можеха да проследят всякака една по-голяма сума, която пристига отвън. Така можеха да го регулират без настоящия действащ закон.

В медиите остана убеждението, че Българската православна църква получава големи дарения отвън, примерно от Русия, което изобщо не е вярно. Това винаги може да бъде проверено. що се отнася до финансирането на мюсюлманското вероизповедание компетентниите служби могат да проверят чрез действащи механизми в настоящия закон произхода на тези пари”, добави още той.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране