26.03.2019 | 10:56
Нова жертва на апартаментите си с  оставка
Заместник министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставка. ГЕРБ гасят пожара?

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставка. Той е депозирал молбата си за напускане на поста тази сутрин в Министерския съвет, съобщиха от енергийното ведомство.

От разследване на сайта “Биволъ” стана ясно, че Първанов също е от хората във властта, сдобили се с евтино жилище от “Артекс”.

Той е придобил на 28 септември 2018 г. апартамент от 149.56 кв. м плюс два гаража – 18.9 кв. м и 31.17 кв. м за 240 312.47 лв., или само 616 евро на кв. м. Имотите са в нова сграда на ул. „Тинтява“, където е единият от апартаментите закупени от бившия министър на културата и сега депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

 

Първанов е редовен клиент на „Артекс“. Още през 2009 г. той си е купил от фирмата апартамент в „Дианабад“ от 150 кв. м плюс гараж 16.9 кв. м за 222 964 лв., или 684 евро на кв. м.

Красимир Първанов като изпълнителен директор на НЕК през 2011 г. подписва спорна обвързваща клауза с руската „Атомстройекспорт“ за АЕЦ „Белене“ – т.нар. Допълнение 12 по проекта, което задължава страната ни да подпише окончателен договор до два месеца за изграждането на централата. Това споразумение после струва 1.2 млрд. лв. на държавата. Въз основа на тази грешка през април 2011 г. Съветът на директорите на „Българския енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) взима единодушно решение за освобождаването на Първанов от поста изпълнителен директор на НЕК с мотиви – грубо нарушаване на йерархичните правила и неспазване на установената процедура за водене на преговори.

 

Когато Първанов беше назначен за зам.-министър на енергетиката в кабинета „Борисов 3“ през 2017 г., редица организации предупредиха за неговата „лоша репутация“,  но го назначиха с мотив, че е професионалист.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране