01.04.2019 | 16:53
След “Макрон” и  българската държава ранява тежко транспортния бранш
ТОЛ-такси ще се плащат и за пътища от втори и трети клас, "които са в добро състояние"
Снимка от сайта на БНР.

Някои от второкласните и третокласните пътища, които са в добро състояние, ще бъдат включени в тол системата. Това заяви регионалният министър Петя Аврамова относно таксуването на тежкотоварните автомобили след 16 август тази година.

По нейни думи цените на тол таксите, които са заложени в предложението на консултанта Световната банка за автомобилите от 3.5 до 12 т., са най-ниските в Европа. Тези над 12 тона са средни за Европа, а тези за автобуси – ниски.

„Не цялата републиканска пътна мрежи влиза в обхвата на толуването – около 50% ще бъде със заплащаме по преминаване по нея“, уточни регионалният министър. Четири месеца преди въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили обаче все още не е ясно кои пътища ще бъдат таксувани.

„Разглеждаме вариант, при който 10 700 км от републиканската пътна мрежа да бъде толувана. Ние няма да се превърнем в убийците на транспортния бранш.  На превозвачите много им се струва – пакетът „Макрон“ и т.н. Затова проявяваме разбиране към тях, но това, което сме започнали като политика, ще успеем да го довършим“, заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че според доклада на консултанта по проекта се очакват приходите от тол таксите за година да достигнат 1.160 млрд. лв.

„Около 1 млрд. лв. са необходими, за да може АПИ да изпълнява своите задължения и да се движим по добра пътна мрежа“,  допълни Петя Аврамова.

Идеята за висока събираемост  от  пътищата от преминаващите по тях камиони може да означава и друго-да се съберат пари за наченатите проекти за довършване на магистрали в очакване на това  от ЕК да ни отрежат финансирането по инфраструктурни проекти. С основен мотив-корупция.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране