04.04.2019 | 15:31
Процедурните хватки, замислени от българските евродепутати, не минаха
Европарламентът  прие на първо четене Пакет "Мобилност-1"

Европейският парламент (ЕП) прие днес на първо четене промени в правилата за международните пътни превози или т.нар пакет “Мобилност 1”, по известен като план “Макрон”. В знак на протест български превозвачи запалиха камион край Пловдив. Въпреки опитите на българските евродепутати пакетът да влезе за гласуване в пленарна зала през следващия мандат на Европарламента, днес депутатите гласуваха три законопроекта.

 

След вчерашното извънредно заседание на Транспортната комисия на ЕП стана ясно, че днес промените ще се гласуват в пленарна зала, При гласуването днес бяха отхвърлени над 1000 предложения за допълнения към законопроектите. Също така бяха отхвърлени предложенията за отлагане на гласуването и възраженията срещу процедурата на гласуване, предаде БТА.

 

След първоначално гласуване текст по текст на допълненията и отхвърлянето им, ЕП успя за няколко минути да отхвърли останалите изменения и да одобри законопроектите в първоначалния им вид.С днешното гласуване става възможно началото на преговорите между ЕП, Съвета на ЕС и Европейската комисия. Ако тези преговори завършат успешно до следващата и последна сесия на парламента на 16 април, предстои гласуване на второ четене преди европейските избори за през май.

 

Предстоящите преговори ще бъдат водени от румънското председателство на Съвета на ЕС, което разполага с две седмици за постигането на съгласие.

 

Сред одобрените текстове са тези за почивката на шофьорите извън кабината на камиона, за връщането им на четири седмици в страната на регистрация на фирмата и за размер на командировъчните спряно страната, където са изпратени.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране