12.04.2019 | 13:59
България бори мръсния въздух с подмяна на печките н а твърдо гориво

Мерките срещу мръсния въздух в България предвиждат основно подмяна на печките на твърдо гориво, стана ясно от участието на екоминистъра Нено Димов в парламентарния контрол на 12 април след въпрос от депутата Евгения Алексиева.

Той посочи, че Националната програма за подобряване на качеството на въздуха с хоризонт 2024 г.  е разработена, за да бъдат постигнати нормите за фини прахови частици (ФПЧ) в 28 общини, включени в наказателната процедура на Европейската комисия (ЕК) срещу България.

Към момента се работи по определяне на финансовите параметри за прилагане на мерките, предстои проектът да бъде внесен в Министерския съвет.

Предвижда се мерките да бъдат финансирани със 111 млн. лв. за общините от оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“  (ОПОС) и субсидии от държавния бюджет, за което се прави анализ.

След изпълнението на ОПОС 2014 – 2020 ще бъде планиран допълнителен ресурс за следващия програмен период 2021 – 2027 г. Според Димов, ако се направят икономии при изпълнението на сегашната програма, и други общини ще имат достъп до финансиране.

Мерки срещу мръсния въздух се финансират и чрез програма LIFE+ Шест общини участват в  общ проект– София, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана за подмяна на печките на твърдо гориво. Проектът е на стойност 16,6 млн. евро.

Столична община е подала проекти по две процедури по ОПОС – за актуализация на сегашната програма срещу мръсния въздух и за подмяна на печките на твърдо гориво с по-екологични алтернативи , за да намалее нивото на ФПЧ.  По втория проект е подписан договор за 43 млн. лв.

Данните от мониторинга показвали в последните години постоянно намаляване на ФПЧ, в столицата има устойчиво подобрение.

Вече устойчиво шест града, включени в наказателната процедура, показват подобрение, а тази година вероятно към тях още три ще се включат към три,.

По думите му в София мерките също дават резултат.

Според независими анализи причините са мръсния въздух в градовете са предимно колите. Данните са че те са причина за 60 % от замърсяването срещу 40 % от отоплението. 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране