12.04.2019 | 16:47
„Ало Банов” като „Ало Ваньо” – престъпление нямало, БСП ще обжалва
Елена Йончева и Георги Свиленски не вярват на прокуратурата

Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигналите срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление, информираха от държавното обвинение.  Припомняме, че казусът касае строителни дейности, свързани с комплекса „Антична Сердика” в центъра на София.

Преписи от постановлението на прокуратурата са изпратени на лицата, подали сигналите – Политическа партия „Българска социалистическа партия“, представлявана от Председателя на Националния съвет Корнелия Нинова, на народния представител Елена Йончева и на Григор Здравков.

Поради засиления обществен интерес, с разрешение на наблюдаващия прокурор и след заличаване на личните данни, пресцентърът на Специализираната прокуратура публикува пълния текст на постановлението от 11 април 2019 г., информира още държавното обвинение.

На пресконференция от БСП изразиха съмненията си към работата на прокуратурата.  Според Георги Свиленски, от държавното обвинение са наблегнали на това, че аудиозаписът с гласа на Боил Банов бил презаписан, вместо да разследват по същество дали той е извършил престъпление.

Елена Йончева от своя страна каза: „Аудиозаписът, който ние предоставихме, категорично показва, че г-н Банов е наредил да бъдат подправени документи с цел да се спести на една фирма поне 700 000 лева. Документите, които ние предоставихме на прокуратурата и на OLAF, доказват, че това, което е наредил г-н Банов, се е случило. Очевидно е, че подготвят съдбата на „Ало Банов съм” да е същата, каквато бе съдбата на „Ало Ваньо съм”. В аферата „Ало Ваньо” вие си спомняте министър-председателят нареди да бъде спряна проверка на шефа на митниците.

Разследващият прокурор, който трябваше да разследва „Ало Ваньо съм”, оглави антикорупционния орган КПКОНПИ”, обяви Йончева, визирайки Пламен Георгиев. Той бил награден за това, че не разследвал премиера.

„И ние очакваме по същия начин последната афера „апартаментгейт” да бъде потулена и да не се потърси съдебна отговорност”, каза още Елена Йончева. БСП ще обжалва постановлението на Спецпрокуратурата, с което се отказва образуването на досъдебно производство срещу Боил Банов.

Йончева обясни, че другата седмица ще представят нови доказателства, свързани с документи, получени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тя изрази надежда, че истината ще излезе наяве и по линия на OLAF.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране