06.05.2019 | 0:01
Ветко Арабаджиев остава в ареста
В един от 26-те телефона, намерени у  него и съпругата му при задържането му, е имало разпределение на свидетелите като разпитани и неразпитани

Бизнесменът Ветко Арабаджиев остава в ареста, реши преди минути Специализираният съд. Съдът допусна, че ако е на свобода, той би манипулирал доказателствата и би влиял на свидетели. Още повече, че в един от 26-те телефона, намерени у  него и съпругата му при задържането му, е имало разпределение на свидетелите като разпитани и неразпитани.

Според съда от събраните до момента доказателства може да се направи разумното предположение, че през 2013 година Ветко Арабаджиев е участвал в престъпна група с цел данъчни престъпления и пране на пари. В този период участниците в
групата са регистрирали дружества на социално слаби и наркозависими хора, с които се целяло укриване на данъци.

Семейството се разпореждало на близки до тях да убеждават социално слаби лица да стават фиктивни собственици на кухи фирми. Дружествата извършвали симулативни операции, а оборотите им били връщани обратно на бизнесмените. От прокуратурата посочиха още, че злоупотреби е имало и в дружествата “Захарен комбинат” и “Виктория груп”, собственост на фамилията. В периода от 2013 до 2018 година Арабаджиеви не са внасяли ДДС. В резултат на това щетите за държавата били за милиони левове.

Не е ясно кога ще бъде екстрадирана Мариела Арабаджиева, тъй като испанският съд все още не е взел решение, като е поискал допълнителна информация за нея. По делото е обвинен и синът им – Вълчо, който неотдавна бе пуснат от ареста под гаранция от половин милион лева, а днес присъстваше на съдебното заседание.

Ако решението на съда се обжалва, делото ще се гледа пред Апелативния спецсъд на 14 май.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране