06.05.2019 | 0:01
ЕК дава 570 хил. лв. на “Булгартрансгаз” за киберсигурност
Така ще се повиши надеждността на предлаганите от БТГ услуги

Държавният газов оператор “Булгартрансгаз” ще получи за киберсигурност 570 хил. лв. безвъзмездна помощ от европейския механизъм “Свързана Европа” в областта на телекомуникациите, съобщиха от дружеството. От Европейската комисия са одобрили два проекта на компанията за общо 760 хил. лв., за които ще предостави безвъзмездно 75 на сто от финансирането.

Единият предвижда дружеството да създаде собствена лаборатория за киберсигурност и среда за защита на критични данни и информационни системи. По този начин ще бъдат увеличени степента на защита на системите и информацията, устойчивостта и потенциалът за превенция на инциденти, както и ще бъде повишена квалификацията на специалистите в дружеството.

Със средствата по втория проект ще бъде внедрена и сертифицирана система за управление на сигурността на информацията в съответствие с изискванията на стандарт БДС EN ISO/IEC 27001. Така ще се повиши надеждността на предлаганите от БТГ услуги – съществени за поддържането на критични обществени и икономически дейности за икономиката на България и на Европейския съюз. Очаква се реализацията на проектите да завърши в края на 2020 г.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране