22.05.2019 | 13:26
Прокуратурата обяви разследване на  субсидиите  на големите партии
Поради грешен закон са получавали по 13.20 на глас, вместо по 11 лв., както е записано, защити се Владислав Горанов

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Върховната административна прокуратура (ВАП) да направи проверка дали е бил нарушен Законът за политическите партии при определянето и изпращането на партийните субсидии за 2018 г.

Прокуратурата се е сезирала заради информацията от „Шоуто на Слави“, че парламентарно представените политически партии и невлязлото  в НС Движение „Възраждане“ са получили през 2018 г. над 6.5 млн. лв. повече, отколкото е трябвало да получат според разпоредбите в Закона за държавния бюджет. Средствата се отпускат от Министерството на финансите на четири части всяка година.

За нуждите на проверката, информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата. Ще бъде потърсено съдействието на Сметната палата, в съответствие със законовите ѝ правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии и съобразно подписаното Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата и Палатата.

Партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. за спечелен глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лв., заради „несъвършенство в законодателството“.

„Има едно несъвършенство на законодателството, което позволява да се преразпределят част от парите на партиите и коалициите, които имат избрани народни представители“, коментира Горанов, който по закон носи отговорността за превеждането на субсидиите по сметките на партиите и коалициите в Народното събрание.

„Няма как при сега действащия Закона за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът е разписан така, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпредели само между правоимащите партии и коалиции“, каза финансовият министър.

Според него това може да се поправи единствено чрез поправка в закона. „Промяната на този закон е тема на всички партии и не е редно изпълнителната власт лично да решава този дебат. Редовно се повдига темата за партийните субсидии покрай гласуването на бюджета, предполагам, че дебат отново ще има. Ако е необходимо, законът трябва да се прецизира така, че да е ясно, че не може да се преразпределят субсидии от действителни гласове на партии и коалиции, които обаче в последствие заради друга норма нямат право да получават субсидия и тя се разпределя между партиите, които имат избрани народни представители“, каза Горанов.

Той коментира и разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка. „Всички факти ще бъдат изяснени. Законодателят е определил формулата в отделни норми на Закона за политическите партии“, каза той.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране