14.08.2021 | 10:24
ВИДЕО! Брутална агресия! Вижте как полицаи биха протестиращи преди 1 година пред МС
Кадрите бяха показани на извънредно заседание на комисията за разследване на полицейското насилие и подслушването в парламента

Удари, натискане, побой и други примери за неприемливо поведение на полицаи се виждат на кадри от камери под колоните на Министерски съвет, които са записали задържането и боя над протестиращи в една от първите размирни вечери на протестите от миналата година – 10 юли.

Кадрите бяха показани на извънредно заседание на комисията за разследване на полицейското насилие и подслушването в парламента с председател един от организаторите на антиправителствените прояви от миналата година – адвокат Николай Хаджигенов, депутат от “Изправи се БГ! Ние идваме”.

Според него записите от камерите, които са на Националната служба за охрана, са били укривани от властите в продължение на повече от една година, включително от два съдебни състава. “Подобно укриване на доказателства за престъпление е престъпление само по себе си”, отбеляза Хаджигенов.

На кадрите, които са без звук, се виждат действия на прекомерно полицейско насилие срещу протестиращи граждани, които са били задържани. Лицата на полицаите са на моменти достатъчно видими и вероятно би било възможно да бъдат разпознати.

Младежите са ритани, блъскани, хвърлени един върху друг. В един момент се вижда как полицай натиска с крака си гърба на задържан младеж. В друг момент полицаите довличат младо момиче.

“Ако тези хора бяха военнопленници, подобно държание спрямо тях би било нарушение на Женевската конвенция”, отбеляза председателят на комисията адвокат Николай Хаджигенов (ИБГНИ). За следващото заседание по темата ще бъдат извикани на изслушване хора от МВР и структурите, ангажирани с охраната на протестите миналата година.

https://www.youtube.com/watch?v=V0V2QhNLa88&ab_channel=OFFNews

1 коментар

  1. […] Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов коментира във „Фейсбук“ разпространените кадри от протестите миналата година. […]

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране