15.06.2019 | 6:48
Суперизригване на Слънцето заплашва Земята
Според учени има вероятност за такова събитие в следващите 100 години

Eдва през 2000 година учените откриват този феномен. Астрономи намират доказателства за „суперизригвания” на далечни звезди. Тези слънчеви бури са хиляди пъти по-мощни от обичайните.

Последвалите проучвания разкриват, че феноменът е характерен най-вече за млади, бързо въртящи се звезди и при такива с висока степен на магнитна активност. Това успокоява учените – Земята изглежда вън от опасност.

Нов анализ на екип от астрономи, ръководен от Юта Ноцу от университета в Боулдър, Колорадо, обаче опровергава тези заключения, съобщава „Сайънс Алърт” (Science Alert).

Суперизригванията могат да бъдат произведени от подобни на Слънцето звезди, макар и много по-рядко, като според Ноцу има вероятност за такова събитие в следващите 100 години.

В проучването екипът в Колорадо е използвал данни от телескопа „Кеплер”,  космическия кораб „Гая” на Европейската космическа агенция и обсерваторията „Апачи пойнт” в Ню Мексико.

„Нуждаем се от повече проучвания”, посочват учените, но вече има яснота за няколко неща.

При младите звезди суперизригванията се случват веднъж на няколко седмици. При по-старите, като слънцето, веднъж на няколко хиляди години.

Според наличните данни такова явление би могло да унищожи повечето електронни устройства на Земята, причинявайки щети за трилиони долари и да предизвика други, непредвидими катастрофи.

„По-точни оценки на ефектите от суперизригване са следващата неотложна задача”, поясни Ноцу. „Но можем да очакваме неща като мащабни прекъсвания на електрозахранването, срив в спътниковата комуникация и силна радиация в космоса”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране