22.02.2022 | 8:29
Светът е затаил дъх в очакване на следващия ход на Путин
След изпълнената му с недоволство телевизионна изява срещу Украйна, Запада и униженията на историята в понеделник прогнозите са много, много мрачни

За пореден път светът е в очакване на това какво ще направи руският президент Владимир Путин.

Но след изпълнената му с недоволство телевизионна изява срещу Украйна, Запада и униженията на историята в понеделник прогнозите са много, много мрачни.

Путин значително изостри сблъсъка си със САЩ и техните съюзници, като подписа укази за признаване на два региона в Източна Украйна, завзети от подкрепяните от Русия бунтовници. С едно натискане на химикалката Путин отряза още две парчета от независима суверенна държава, които да добави към завзетия през 2014 г. Крим. Москва заяви, че ще изпрати в регионите така наречените “миротворци”. Независимо от евфемизма, американските официални лица се опасяват, че силите могат да бъдат авангард на пълната мобилизация на инвазията, която те прогнозират от дни.

Колкото и да е лош този последен кръг от гангстерска геополитика, онова, което ще се случи през следващите часове и дни, ще определи курса на света през следващите години.

Ако Путин спре дотук, е възможно кризата в Украйна да бъде овладяна и дори да даде възможност на руския президент да деескалира ситуацията и да се въздържи от пълно нахлуване в цялата страна, след като завземе нови територии в стремежа си да попречи на Украйна да се придвижи към Запада. Подобна стъпка назад – може би с цел да раздели САЩ от по-малко ястребски настроените съюзници, би могла да избегне по-широка глобална криза. В САЩ този междинен сценарий би могъл също така да спести на американците нов пагубен скок на цените на бензина и инфлацията и да позволи на президента Джо Байдън да избегне още един удар по авторитета си в тежката година на междинните избори.

За съжаление, обаче, доказателствата за яростната реторика на самия Путин в понеделник, присъствието на до 190 000 руски войници по границите на Украйна и повечето оценки на американските лидери и служители на разузнаването показват, че надеждите за ограничен конфликт са пожелателни.

В речта си от Кремъл Путин даде да се разбере, че вижда Украйна като неразделна част от Русия, а не като независима единица – това едва ли е аргумент, който предполага сдържаност. Всъщност изказването му прозвуча като оправдание за далеч по-мащабно начинание от ограничено нахлуване в източната част на страната.

Той говори за Украйна като за “неразделна част от нашата история, култура, духовно пространство” и споменава съратници, родственици и хора “кръвно свързани с нас “.

“Съвременна Украйна беше изцяло създадена от Русия”, добави той.

По време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН в понеделник вечерта посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че определянето от страна на Русия на войските, които изпраща в Източна Украйна, като “миротворци”, е “нонсенс”. Тя заяви, че силите са “опит да се създаде претекст за по-нататъшно нахлуване в Украйна”.

Цялата статия в bTV!

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране