24.02.2022 | 10:39
Зеленски към Русия: Дадохте началото на голяма война в Европа (ВИДЕО)
Украинският президент каза, че е поискал разговор с руския си колега Владимир Путин, а отговорът е бил "тишина"

Малко след началото на военната операция на Русия в Украйна украинският президент Володимир Зеленски се обърна в емоционално обръщение на руски език към руснаците “не като президент, а като гражданин на Украйна”.

В него той коментира, че образът на страната, който се гради в руските медии, е съвсем различен от реалността.

“Вашите лидери одобриха войската ви да тръгне напред, в земите на друга страна. И тази стъпка може да даде начало на голяма война в Европа”, обърна се Зеленски към руснаците.

Зеленски коментира, че е поискал разговор с руския си колега Владимир Путин, а отговорът е бил “тишина”.

“Такава тишина трябваше да има в Донбас”, посочи той и посочи, че операцията, наредена от Москва, може да стане причина за голяма война в Европа с мотива, че трябва да бъде освободен украинският народ.

“Но украинският народ е свободен, той сам гради своето бъдеще. Гради, а не разрушава”, категоричен украинският президент.

“Искаме сами да градим своята история – мирно и спокойно”, допълни той.

“Това е нашата страна, нашата история, защо искате да воювате и с кого?”, обърна се той към руснаците и посочи, че много от тях са били в Украйна, учили там или имат роднини в страната.

“Народът на Украйна иска мир, властите искат мир”, категоричен беше още Зеленски, но предупреди, че ако има военна операция и бъдат застрашени гражданите и децата, “ще се защитим”.

“Не да нападнем, а да се защитим”, каза още Зеленски и допълни, че най-големите губещи от тази война ще бъдат хората.

“Казват ви, че сме нацисти, но може ли народ, който е дал повече от 8 милиона жертви в борба срещу нацизма, да бъде наречен така”, каза още украинският президент по повод обвинения, отправяни от Владимир Путин.

“Със сигурност знаем, че нямаме нужда от война – нито студена, нито гореща, нито хибридна. Но ако бъдем нападнати от войска, която се опитва да отнеме страната ни, свободата ни, живота ни и живота на нашите деца, ще се защитаваме. Когато настъпвате срещу нас, ще виждате лицата, не гърбовете ни. Войната е голямо бедствие, което има огромна цена. Вече никой няма да е в безопасност. И кой ще страда най-много? Хората!”, добави Зеленски.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране