25.02.2022 | 15:53
Путин е готов да изпрати руска делегация в Минск за преговори с Украйна
Новината съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Руският президент Владимир Путин е готов да изпрати руска делегация в беларуската столица Минск за преговори с Украйна. Това съобщи пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от руската държавна агенция ТАСС.

“В отговор на предложението на президента на Украйна Володимир Зеленски Владимир Путин е готов да изпрати руска делегация в Минск на ниво представители на военно и външно министерство и от администрацията на президента за преговори с украинската делегация”, заяви Песков.

По думите на представителя на Кремъл беларуският президент Александър Лукашенко е уверил Путин, че в Минск има готовност да създаде необходимите условия за преговорния процес между Русия и Украйна.

Путин е заявил и пред китайския си колега Си Цзинпин, че Москва е готова да води преговори на високо равнище с Киев, предаде Ройтерс, като цитира изявление на китайското външно министерство.

Руският държавен глава казал, че САЩ и НАТО дълго време са пренебрегвали основателните опасения на Москва за сигурността, неведнъж са се отказвали от поети ангажименти и са продължили да разширяват разполагането на свои военни сили на изток.

Китай неведнъж е призовавал за намиране на решение на кризата чрез диалог. След началото на инвазията вчера страната не отправи критики към Русия.

Си Цзинпин е призовал всички страни да се откажат от начина на мислене, останал от времето на Студената война, да уважават основателните опасения в сферата на сигурността и да създадат балансиран, ефективен и устойчив механизъм за европейска сигурност чрез преговори, се казва още в изявлението на китайското външно министерство.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=124998236751081&id=100929589157946

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране