27.02.2022 | 22:29
Путин унищожи и “Мечта” – най-големият и най-мощен самолет в света
Загубихме, за съжаление, нашата "Мечта", но старата "Мечта". И сега строим нова. Слава на Украйна!, каза Зеленски

Най-големият самолет в света – АН-225 “Мрия” (б.р. – “Мечта” в превод), е унищожен от Русия, съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Легендарната летателна машина беше флагмана на украинската и бившата съветска авиация.

“Русия може да е унищожила нашата “Мрия”, но те никога няма да могат да разрушат нашата мечта за силна, свободна и демократична европейска държава! Ние ще надделеем!”, написа Кулеба в Туитър.

Президентът Володимир Зеленски потвърди, че самолетът е бил унищожен на 26 февруари на летище “Антонов” в Гостомел близо до Киев.

“Загубихме, за съжаление, нашата “Мечта”, но старата “Мечта”. И сега строим нова. Слава на Украйна!”, каза Зеленски.

Възстановяването на легендарния самолет би струвало 3 млрд. долара, и то след много време.

Според информацията Русия се прицелила в “Мрия” като символ на способностите на украинското самолетостроене. През ноември 2004 г. Ан-225 бе записан в книгата на Световните рекорди на Гинес с 240 рекорда.

Максималната товароспособност на „Мрия“ бе 275 тона, с което той бе най-тежкотоварният летателен апарат, строен някога.
Шестте турбореактивни двигателя създаваха обща тяга от 1377 kN, което го правеше най-мощния самолет на Земята.

„Мрия“ бе проектиран и конструиран да пренася съветската космическа совалка „Буран“, но впоследствие бе изоставен поради липса на средства на международното летище в град Гостомел.

След години престой на земята самолетът бе основно реконструиран и през 2001 г. извършва своя повторен „първи“ полет. След тази дата той се използваше от украинската компания „Авиолинии Антонов“ основно за изпълняване на поръчки за превозване на извънгабаритни и тежки товари.

Поради засиления интерес към услугите на самолета украинското правителство реши да дострои втория останал от съветско време недовършен екземпляр, но успя да извърши само 70% от работата поради недостиг на финансови средства.

“Мрия” може да събера около 1500 души. Имало е идея той да се превърне в летящ хотел със стаи и апартаменти на горната палуба, а на долната да има плувни басейни и казина.

В съветската космическа програма е било заложено и изграждането на следващото поколение Ан-255, но такъв така и не е построен.

Генералният директор на “Укроборонпром” Юри Гусев каза: “Ще настояваме Русия да плати за възстановяването на разрушения самолет, защото тя причини умишлена щета на украинската авиация и нейния карго сектор”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране