02.03.2022 | 17:59
Генчовска: Гоним двама руски дипломати, забравих им имената! (ВИДЕО)
Трябва да напуснат България до 48 часа

Двама руски дипломати са обявени за персона нон грата. Това обяви пред медиите външният министър Теодора Генчовска.

„Трябва да напуснат България до 48 часа. Знаем имената им. Ще излезе официално съобщение на сайта“, допълни тя, като посочи, че не си спомня как се казват, тъй като тъкмо се връща от границата.

„Нямам информация и подробности какъв е бил шпионажът. Имам писмо от ДАНС и главния прокурор. Сега се връщам от границата. Няма конкретни доказателства какъв тип шпионаж или действия са развивали. Там се посочва, че работят против интересите на страната ни“, посочи още Генчовска.

Компетентните органи уведомиха министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани събрани доказателства за извършване на разузнавателна дейнoст от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статут на територията на Република България. Това каза от своя страна директорът на дирекция ,,Пресцентър” на Mинистерството на външните работи Митко Димитров по време на брифинг, пише epicenter.bg.

Той добави, че в МВнР е била повикана Елеонора Митрофанова, за да и бъдат връчени две ноти.

Тя не прие с аргумента, че е извън София, допълни още той.

По думите му нотите са били връчени на дипломат от Посолството на Руската федерация.

С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява персона нон грата двама служители на Руското посолство у нас. Те имат 48 часа, за да напуснат страната. Втората нота – МвнР остро протестира срещу публикации на Руското посолство в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации към България и нейните съюзници, отбеляза Димитров.

Използваният език е несъвместим с дипломатическата норма. Настояваме посолството да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред, каза още говорителят на външното министерство.

Димитров уточни, че българските граждани намиращи се в Украйна могат да продължат да разчитат на помощ от страната ни. И допълни, че през следващите дни ще се търси начин за извеждането на останалите на украинска територия български граждани.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/284485973765426

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране