20.05.2022 | 11:42
Зеленски: Донбас е напълно разрушен, там е ад
Окупаторите се опитват да упражняват още по-голям натиск, каза президентът на Украйна

Украинският промишлен регион Донбас, в който са съсредоточени сегашните руски офанзиви, е напълно разрушен.

Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс. Откакто се оттегли от украинската столица, Русия използва масирано артилерия и танкове, за да се опита да завладее допълнителна територия в Донбас. Той се състои от районите на Донецк и Луганск, за които Москва претендира от името на проруските сепаратисти.

Окупаторите се опитват да упражняват още по-голям натиск. Там е ад и това не е преувеличение, каза Зеленски в късното си обръщение. Донбас е напълно разрушен, допълни президентът.

Русия е засилила офанзивата си в Донецк, съобщи генералният щаб на украинските въоръжени сили. Вчера в Донецк са били убити петима души, според губернатора Павло Кириленко. Врагът разрушава цялата цивилна инфраструктура, дори и в места, които са относително далече от фронтовата линия, каза Кириленко по местна телевизия, съобщи БТА.

Бруталнат и напълно безсмислена бомбардировка на Северодонецк – само за един ден има 12 убити, десетки ранени. Бомбардировки и обстрели на други наши градове, въздушни и ракетни удари на руската армия – всичко това не са само военни действия по време на войната. Руските атаки срещу Черниговска област, постоянни атаки срещу Одеска област, над градовете в централна Украйна – всичко това не може да има никакво военно обяснение за Русия, каза президентът.

Той отбеляза, че това е съзнателен и престъпен опит да се убият колкото се може повече украинци, да се унищожат възможно най-много жилищни сгради, социални съоръжения и предприятия. Това ще се квалифицира като геноцид на украинския народ, за което окупаторите определено ще бъдат изправени пред правосъдието, заяви Володимир Зеленски.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране