06.07.2019 | 22:26
Плагиатското минало на Фон дер Лайен
Тя беше и най-славият министър в правителствата на Ангела Меркел

Номинирането на германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия предизвика недоумение в различни среди. Едно от обвиненията бе, че с процедурата по издигането й е нарушен принципът на “водещия кандидат”, след като никой от гласувалите на последните евроизбори не е дал вота си с мисълта, че именно тя ще оглави Комисията.

Още по-остро реагираха в социалдемократите в собствената й страна, на чиято подкрепа се крепи правителството на Ангела Меркел. Освен че бяха разочаровани, че на водещия пост не бе издигнат холандският им съпартиец Франс Тимерманс, те изразиха недоумение, че именно Фон дер Лайен е предложена, при положение че е “най-слабият” министър в кабинета на Меркел.

И наистина, има много неща, за които тя може да бъде критикувана в качеството си на военен министър – окаяното състояние на Бундесвера, инциденти с човешки жертви, скандали с елемент на корупция.

По-далеч в миналото й обаче има и други сенки, сред които се отличава обвинението, че е изплагиатствала докторската си дисертация по медицина.

Обвиненията бяха публикувани в сп. “Шпигел” през есента на 2015 г. и бързо се завъртяха в интернет. Те бяха отправени най-напред от интернет платформа, която проследява случаи на плагиатство в университетските среди в Германия. Според този сайт са били открити елементи на плагиатство в 27 от общо 62 прегледани страници от докторската дисертация на министърката. Сайтът уточнява, че това са 43,5% от дисертацията.

Герхард Данеман, преподавател по право в Хумболтовия университет в Берлин и член на платформата, разкриваща плагиатства в университетските среди, съобщи, че 37 пасажа от дисертацията на Фон дер Лайен не отговарят на академичните правила и имало пасажи от чужди текстове, без авторката да упоменава, че става дума за цитати.

В. “Зюддойче цайтунг” защити министърката с аргумента, че става дума просто за допуснати грешки, които е можело да бъдат коригирани от авторката на дисертацията. “Честотата и лекотата, с която са допуснати тези грешки, които е можело да бъдат избегнати, показва, че тук става дума за грубо претупана работа”, бе коментарът на изданието.

Фон дер Лайен не само че отхвърли твърденията, но поиска от Висшето училище по медицина в Хановер, в което защитила дисертацията си през 90-те години, да я разгледа, като за целта състави независима и компетентна комисия.

В крайна сметка половин година по-късно стана ясно, че военната министърка ще запази докторската си титла. Медицинският университет в Хановер взе решени, че фон дер Лайен не е плагиатствала. Разследването е било проведеното “старателно, обективно, непредубедено и без страх или натиск”, гласеше изявлението на университета.

Въпреки наличието на няколко фалшификата няма доказателства за съзнателна измама. Става дума за грешки, а не за нарушения, заяви ректорът на университета Кристофер Баум. Най-важното е, мотивира се Баум, че пасажите, в които са били цитирани други автори, без да се споменават имената им, са били в уводната част на труда, но в централната част на дисертацията подобни недостатъци не се забелязват. А от гледна точка на университета именно тя е важната, тъй като е представила резултати, които са “нови от научна гледна точка, валидни и с практическо значение”.

Случаят с Фонд дер Лайен не е уникален за Германия през последните години. През 2011 г. тогавашният министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг подаде оставка заради подобен скандал. Анете Шафан, министърка на образованието и приближена на Меркел, подаде оставка през февруари 2013 г. поради същата причина. Силвана Кох-Мерин, зам.-председателка на Европейския парламент, също подаде оставка през 2011 г., след като заради плагиатство и й беше отнетата титлата “доктор”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране