16.06.2022 | 10:32
Андрей Гюров: Maфията си поиска държавата!
Аплодираха Никола Минчев в началото на заседанието на парламента, НС гласува оставката му

Депутатите гласуват дали да отстранят от поста председателя на Народното събрание Никола Минчев. В сряда от „Има такъв народ” внесоха искане за оставката му. Причината – според партията на Слави Трифонов председателят на парламента грубо нарушава законите, като отказа министърът на външните работи Теодора Генчовска да бъде изслушана на закрито заседание по темата Северна Македония.

От опозицията обявиха, че ще подкрепят искането за оставка. Така четирите партии имат нужното мнозинство. В същото време премиерът Кирил Петков отложи посещението си в Азербайджан, за да подкрепи Никола Минчев.

Заседанието днес се председателства от Кристиан Вигенин. При влизането на Минчев в залата, той бе посрещнат с аплодисменти.

„Мафията си поиска държавата. Мафията безцеремонно иска да удари върха на парламентарната ни република – Народното събрание. Мафията прави днешния решителен ход за дестабилизиране на държавата. Едно е ясно – става дума за пари. Това е показна атака срещу човека на един от най-високите постове в държавата”. Това заяви председателят на ПГ на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров от трибуната на парламента. И допълни, че Никола Минчев е пазител на политическия морал и е един от най-успешните председатели на парламента.

„Македонският сценарий е фалшив. Няма никакви тайни договорки. Всичко е измислица на човека от диванчето, който искаше да продаде националния интерес срещу уговорка за отпадане на визите за българите за САЩ”, каза още Гюров.

Преди заседанието в кулоарите депутати коментираха гласуването на оставката на Минчев.

„Вчера цяла България видя как председателят на НС се опита да саботира по най-пристрастния начин истината. Тя лъсна наяве. Направиха ни услуга, тъй като цяла България гледаше неговите действия. Трябваше да има закрито изслушване на министъра на външните работи, на което тя да разсекрети секретни документи, доказващи, че министър-председателят на България е национален предател. Г-н Минчев го уважавам като мой колега, но когато е председател на парламента, той трябва да бъде независим, а не да бъде зависим от нечии решения в МС. Вчера Минчев се опита да наруши закона и да вкара в изключително сериозно престъпление министъра на външните работи. Отвратени сме от поведението му”, каза Станислав Балабанов от ИТН в кулоарите на парламента преди заседанието.

„Искаме оставката на Минчев заради погазване на правилника на НС. Вчерашният ден всеки, който е наблюдавам събитията, може да види по какъв начин протече той. Още в началото на деня измушването на министър Генчовска не беше включено в дневния ред. „Възраждане” и вчера показа, че е единствената политическа партия, която има собствена позиция”, каза Искра Михайлова от „Възраждане”.

„Искането за оставка на Никола Минчев е демонстрация на сила от новото мнозинство. Този акт не е лично срещу него”, обясни Владислав Панев от „Демократична България”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране