18.07.2022 | 17:28
Радев връчи третия мандат на БСП, Нинова: Започваме разговори с ПП (ВИДЕО)
Ще положим всички усилия, за да съставим редовен кабинет, каза Георги Свиленски

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на Парламентарната група на БСП. Председателят на ПГ на “БСП за България” Георги Свиленски взе мандата в присъствието на Корнелия Нинова.

“Ще положим всички усилия, за да съставим редовен кабинет”, заяви Свиленски.

До връчването на третия мандат се стигна след като „Продължаваме промяната“ не успяха да направят мнозинство за съставяне на кабинет и посоченият от тях вицепремиер и финансов министър в оставка Асен Василев върна мандата на 8 юли.

Втората по големина политическа сила ГЕРБ-СДС върнаха мандата още същия ден след връчването му с мотива, че са наложителни нови парламентарни избори, защото в 47-ото Народно събрание няма печеливша формула за съставяне на ново правителство.

На 15 юли Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените сили, за да чуе как те виждат излизането на страната от политическата криза. Най-големи шансове за получаване на мандат имаха БСП и „Демократична България“.

В Конституцията не е записан срок, в който третият мандат трябва да се върне на държавния глава реализиран или не. Тълкувателно решение на Конституционния съд казва, че това би следвало да се случи в рамките на една седмица.

“Още утре от БСП ще започнем разговори с „Продължаваме Промяната” за съставяне на кабинет”, обяви Корнелия Нинова.

„Разбираме отговорността си и ще подходим разумно, спокойно и диалогично, за да гарантираме сигурност на хората и да съставим редовен кабинет”, каза тя.

Запитана дали вече имат предложение за премиер в евентуален кабинет, тя отговори: „Не, първото, което ще направим е да сложим програмата, която изработихме на масата на разговори. Тя е обединяващото между трите партии, но и е възможност за подновяване на досегашните отношения с партньорите ни”.

„Вероятно няма да бавим връщането на мандата, ако видим, че няма разбиране по програмата. И при най-малките знаци, че можем да постигнем такова, ще си оставим време”, посочи още Корнелия Нинова.

https://www.facebook.com/PresidentRumenRadev/videos/790252978809529

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране