13.07.2019 | 10:09
Поредна пунта-мара проверка на къщи за гости откри само 5% нередности
Проверката на МЗХ и ДФЗ не отговаря на въпросите за системното присъствие на местни велможи от ГЕРБ, ДПС, БСП и други партии сред бенефициарите на евросредства

Министерството на земеделието и храните и ДФЗ са проверили 288 къщи в период на мониторинг и други 7, които не са, стана ясно от думите на министър Десислава Танева, която се отчете за проверките на специална пресконференция в МЗХ. Сред 288-те проекта, 15 не функционират, като къщи за гости. На тях ще им бъде наложена 100% корекция на плащането. Това прави 5,2% от проверените проекти.

Сред тях е и къщата за гости на половинката на Димитър Катранджиев във Велинград. Катранджиев е много близък с кмета на Велинград от ГЕРБ, но той нямал нищо общо с казуса, разясни Танева. В тази бройка обаче не влиза казусът с „имението“ и минералния басейн на бившия зам. министър Александър Манолев, където нарушенията са констатирани от прокуратурата, а не от МЗХ.

При други 74 къщи са регистрирани различни нарушения. В 62 от проверените къщи е констатирано, че не изпълняват условието за осигуряване на трудова заетост. Въпреки това МЗХ приема, че те са функциониращи къщи за гости, а обектите се обслужват от бенефициентите. На всички проекти с констатации за нередности ще им бъде наложена корекция между 5 и 15% от размера на субсидията.

По марките на ПРСР за „Къщи за гости“ през годините у нас са били одобрени 1062 проекта. От тях 746 са били финансирани по ПРСР. 458 от тях вече са с изтекъл период на мониторинг и контролът върху тях е извън правомощията на МЗХ и ДФЗ.

Десислава Танева не отговори на въпроса на Биволъ защо проверката за нередностите при изграждането и стопанисването на обекти, финансирани по мерките за къщи за гости, е била реализирана чак през 2019 година, при условие че екипът ни подаде сигнал за злоупотреби още през 2017 г. Тя обаче подчерта, че проверката е станала факт веднага след встъпването ѝ в длъжност, като земеделски министър.

Въпреки този позитивен момент, остават да висят следните въпроси:

МЗХГ няма юрисдикцията да проверява проектите, а само да контролира работата на Държавен Фонд “Земеделие”, т.е. как Фонда е проверявал къщите за гости. През годините проверките са били оскъдни и дори след конкретни сигнали ДФЗ при Румен Порожанов е отказвал проверки. Проверено ли е това и кой е отговорен?
Защо проверките се извършват на място, като така се предупреждават собствениците да се подготвят, евентуално с фалшифицирани документи, вместо да се проверят отчетите и заетите лица от миналите години дистанционно? Тези проверки в НОИ отнемат секунди.
Какви ще са санкциите, ако предходните години #КъщиЗаТъщи не са действали като къщи за гости? Включително и за тези с изтекъл мониторинг, които изобщо не са проверени?
Бивол публикува списък с нефункциониращите къщи за гости през май 2017. Защо две години нямаше никакви проверки?

Проверката на МЗХ и ДФЗ не отговаря на въпросите за системното присъствие на местни велможи от ГЕРБ, ДПС, БСП и други партии сред бенефициарите на евросредства, които са се обзавели с къщи за гости и семейни хотели. Изрядни са къщите и на кмета на Павел Баня, и на кмета на Луковит от ГЕРБ. В случая обаче е без значение дали тези обекти функционират и са изрядни, а дали е налице търговия с влияние и конфликт на интереси в процеса на селекция и одобряване на проектите. Такива проверки изглежда не са правени от екипа на Танева, но по този въпрос предстои да се произнесе прокуратурата, която прави своя проверка.

Колкото до номера с 5 процента открити нарушения, той е ясен. Цифрата е за пред Еврокомисията, защото при голям процент системни нарушения тя може да поиска обратно всички пари по програната за къщи за гости или  202 милиона лева.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране