19.07.2019 | 11:02
Сделката за F-16 скара депутатите
Валери Симеонов сравни министрите Красимир Каракачанов и Емил Караканиколов с Гаврош и Козет от "Клетниците"

Сделката за изтребителите F-16 обсъждат депутатите днес. Договорът с американците очаквано скара политическите сили, коалиционните партньори от управлението също показаха, че са на различни позиции.
Народните представители трябва да ратифицират договора за доставка на осем бойни самолета, който вече бе одобрен от правителството и подписан от военния министър. След това като точка в дневния ред е и актуализацията на бюджета, която кабинетът предлагата, за да може самолетите да се платят накуп. Припомняме, че заради сделката бюджетният дефицит ще нарастне повече от четири пъти, а държавният дълг ще стана половин милиард лева.

Опозицията настоя премиерът Бойко Борисов да присъства на дебатите и да отговаря на въпроси около сключения със САЩ договор. Припомняме, че стана ясно, че при цена от 2,1 млрд. лева страната ни ще получи осем изтребителя, които обаче ще са с орязани бойни способности. В същото време сумата по сделката е по-висока от тавана, който прие парламентът преди няколко месеца.

Вчера Бойко Борисов обяви, че той лично е настоял самолетите да се платят накуп. Затова от БСП настояха той да се включи в дебата в Народното събрание. И да даде някои обяснения. Нека каже кой го е упълномощил да поема ангажимент самолетите да се платят накуп, заяви от трибуната лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Днес ще ратифицирате един ключов договор, сложен договор от военно-техническа и финансово-икономическа гледна точка. За военнотехническата експертиза ще говорят експертите, но вчера министър-председателят направи едно скандално изказване – признание. Ако не сте го чули, Бойко Борисов каза – “Аз лично настоях да платим веднага!”, започна изказването си от парламентарната трибуна лидерът на БСП.
Искаме да дойде в парламента и да заяви това тук пред нас. Както и да отговаря на въпроси кой го е упълномощил да поема такива ангажименти. Това може би означава, че американската страна не е искала плащане веднага, продължи с въпроите Нинова.

Лидерът на БСП попита още защо се налага парламентът да актуализира бюджета и правителството да взема заем. Очевидно парите не са от борба със сивата икономика и контрабандата. Отговорността лежи на раменете на премиера, особено след това скандално изказване за еднолично решение да се плати сделката накуп, категорична бе Нинова.

Водещият заседанието Емил Христов отказа да покани Борисов в парламента. Защото ресорният вицепремиер и военен министър присъства на дебатите. Сделката очаквано разбуни духовете в групата на Патриотите. “Атака” и НФСБ се обявиха категорично срещу договора с американците. Не е истина, че F-16 са перфектната бойна машина, заяви Десислав Чуколов от “Атака”. Той бе категоричен, че не е имало смислен дебат какви други варианти е имало пред държавата за покупка на бойни самолети.

Валери Симеонов сравни министрите Красимир Каракачанов и Емил Караканиколов с Гаврош и Козет от “Клетниците”. Били на барикадата, за да отстояват поставена задача. Не мога да ги упрекна, но ние и моите колеги сме против сервилното, унизително и слугинажно поведение на българския парламент, разпали се лидерът на НСФБ. Той подчерта, че цената на сделката е много висока. За тази цена, по думите му, можем да купим два пъти повече самолети европейско производство и да докажем своята принадлежност към ЕС. Нашето схващане за национална сигурност е, че в пъти по-ниска цена бихме могли да осигурим защитата и неприкосновеността на българското небе чрез възстановяване на няколко ракетни бази, каза още Симеонов.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране