20.07.2019 | 0:01
Президентът на Египет прави нова столица в пустинята
Това ще е първият "умен" град в страната, но чужди дипломати се тревожат от следене
Нойе Цюрхер цайтунг

Авторитарните режими обичат да обещават светло бъдеще на своите поданици. Египет не е изключение. Основно доказателство за началото на златната ера трябва да бъде новата “административна столица”, разположена на изток от Кайро. “Това е повратен момент, тъй като ще бъде първият умен град в Египет”, каза Халед ал Хюсейн Солиман, който е говорител на проекта. Градът ще осигури на обитателите си много зелени места за отдих и възможности за изкарване на свободното време.

Пълен контрол

Какво прави новата столица толкова умна? Солиман веднага отговаря: „Пълна е с видеокамери и сензори. Ще е възможно да се следи и да се вижда всичко”. Така той несъзнателно потвърждава страховете на чуждестранни дипломати.Тъй като египетското правителство иска да прехвърли от Кайро в новата столица не само всички министерства и правителствени агенции, но и посолствата. Те ще бъдат концентрирани на малка площ и така режимът на президента Абдел Фатах ас Сиси по-лесно ще следи както местните политици и чиновници, така и посланиците. Освен това политическият елит на страната още повече ще се капсулира, като се отдалечи от народа.

Пътуването до бъдещия административен център от Кайро в зависимост от трафика ще бъде до 2 часа в посока на изток към Суецкия канал. По пътя към Ново Кайро се създава впечатление за изкуствено направен в пустинята египетски град – пътищата са с по пет ленти; има търговски центрове, американски вериги за бързо хранене и населени места, като повечето от тях засега са пусти. Градът е построен преди почти 20 години по време на управлението на Хосни Мубарак. Идеята за изграждане на населени места в пустинята за облекчаване на гъстонаселения град не е нова заради увеличаването на населението.

Ново Кайро оживява, но много бавно. Преди около 10 години Американският университет отвори кампус тук, на 35 км от египетската столица. Първоначално е планирано да се заселят 5 млн. души, а днес има само 300 хил. жители. По подобен начин се планира развитието и на новата столица. След края на третата фаза на строителство тук трябва да бъде създадено място за живеене на над 6 млн. души. Всичко върви с толкова бързи темпове, че досега не е имало време да се измисли подходящо име на новата столица. Преди 3 години се появяват първите багери. “През втората половина на следващата година тук ще се премести президентът Абдел Фатах ас Сиси”, казва Солиман. Заедно с него в пустинята ще се преместят всички министерства, както и първоначално около 50 хил. държавни чиновници.

Китай строи високите сгради

Този план обаче е доста амбициозен, става ясно от проверка на обстановката на място. Първите признаци, че на хоризонта се появява нова цивилизация, са високи бели минарета и голям купол на джамията „Ал Фатах ал Алим“, който е в цвят охра. Тя е открита лично от президента на 7 януари т.г. – в деня на православната Коледа – заедно с църквата “Рождество Христово”. Джамията и храмът са сред най-големите сгради в този район. Джамията има капацитет от около 16 хил. вярващи, а православният храм – около 8 хил. души.

Огромните сгради символизират диалога между религиите, за който се застъпва Ас Сиси. Той обича да се представя като защитник на коптите, които официално представляват 10% от населението на Египет. “Ние сме единни и ще останем такива”, заяви президентът при откриването на православния храм. Въпреки хубавите думи коптите продължават да бъдат обект на широко разпространена дискриминация. Не им се позволява да заемат важни държавни постове, особено в спецслужбите. Ислямистките терористи редовно извършват нападения срещу църкви.

Религиозните сгради се издигат доста самотно в пустинята

Освен тях са построени и единственият луксозен хотел с голяма конферентна зала и газова електроцентрала. Четирилентов път от джамията до правителствения квартал преминава основно през „лунен пейзаж“, където многобройни багери, камиони и общо 180 хил. работници се трудят. Сред тях има и около 1000 китайци, които контролират изграждането на бъдещия финансов квартал с 21 небостъргача. В центъра им трябва да се издига небостъргач с височина 385 метра – най-високата сграда на Африканския континент. Египетското правителство получи за целта заем от над 3 млрд. долара от Пекин, казва Солиман. Погасяването му ще бъде в рамките на 25 години при 2% лихва.

В каменистия прашен пейзаж се вижда изкопан канал и за Зелена река. Напълнен с пречистени отпадни води, този изкуствен резервоар с дължина 10 км ще трябва да преминава от изток на запад през столицата. В големи паркове край реката ще има велоалеи, алеи за джогинг, концертна сцена и уелнес клуб. В официалното промо видео бъдещият град изглежда невероятно, изобщо не прилича на Кайро: много стъкло, много зеленина, големи пространства вместо фасадите на сгради, почернели от смог, и задръстени пътища. Дали това наистина ще стане – времето ще покаже.

Изграждането на сградата на правителството и първите жилищни райони вече са в напреднал етап на строеж. Архитектурата им е леко революционна. Това се отнася и за изграждането на опера в стила на класицизма. Той може да се види навсякъде в историческия център на Европа. Изгледът към президентския дворец все още е закрит с бетонна стена. Според плановете бъдещата резиденция на Ас Сиси и Министерството на отбраната ще бъдат най-големите сгради в центъра на новата столица. И това точно показва настоящата структура на властта в Египет.

20 нови града за 30 милиона души

Основният аргумент в полза на бързото преместване от старата столица е нейното претоварване. В града от 20 млн. души на един кв. км живеят 1500 души, а населението продължава да се увеличава бързо. Преди 30 години в Египет имаше около 60 млн. души, а днес те са около 100 млн., а след 30 години населението може да нарасне до 150 млн.  Архитектът Мохамед Абу Самра все още не вярва, че е възможно да се разтовари центърът на Кайро. Включително и заради това, че в новата столица се говори повече за разширяването на Кайро, а не за съвсем нов град. Всеки, който не може да си позволи да си купи апартамент там, ще се опита да пътува. Това ще доведе до още по-голям трафик.

Апартамент в новата столица ще струва средно по 90 хил. долара, казва Солиман. Много обикновени държавни служители е малко вероятно да могат да си го позволят. В това Солиман вижда още един проблем: “Градът не е планиран за всички слоеве от населението”. Но и всяка градска общност се нуждае от електротехници или водопроводчици. Има риск те да се заселят около новата столица в т.нар. неофициално построени къщи. Подобни сгради има и в Старо Кайро. “60% от населението живее в неофициални сгради.” Ако раздутият държавен апарат не може да регулира бързото нарастване на населението, хората търсят други начини.

Египет се опитва в продължение на много години да ограничава ръста на населението чрез изграждане на нови градски агломерации. Пример за това е столицата, но тя е един от многото градове, взели подобни мерки. Миналата есен правителството обяви създаването на 20 нови града за 30 млн. души. Архитектът Абу Самра смята тази инициатива за много подходяща. Изграждането на нови селища е единственото решение. “Трябва да отидем в пустинята, за да се справим с увеличаването на населението.” Днешният подход обаче е погрешен. Вместо да се планират и изграждат цели градове, държавата първо трябва да създаде инфраструктура и условия за икономическо развитие. “Икономическото развитие води до нови градове, а не обратно”, припомня експертът.

Въпреки всички проблеми, които създават мащабни проекти, връщане назад няма. Особено когато става въпрос за новата столица. Тя е творение на президента Ас Сиси и символ на светлото бъдеще на неговия Египет. Нейният успех или неуспех съответно ще засили или отслаби авторитета му. Така че провал не трябва да се допуска…

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране