20.10.2022 | 0:29
Готви ли Путин ядрен удар?
Въведе военно положение в четирите анексирани района, евакуират цивилни от Херсон

Владимир Путин обяви военно положение в 4-те анексирани територии в Украйна и започна масова евакуация на цивилни от град Херсон, съобщиха западни издания. Заповедта влиза в сила от четвъртък в регионите на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Промяната дава на руския президент широкообхватни правомощия да ограничава свободата на цивилни, да пренасочва ресурсите на индустриите към армията и да привлича местните в своята войска. Москва може да налага полицейски час и да конфискува имущество, ако това се налага.

Руският лидер издаде и указ, ограничаващ движението във и извън осем региона, съседни на Украйна. Той заяви, че предоставя допълнителни правомощия на ръководителите на всички над 80 региона на Русия, за да защитят критично важни съоръжения, да поддържат обществения ред и да увеличат производството в подкрепа на “специалната военна операция”.

Путин обяви решението си часове след като Сергей Суровикин, новият командващ на руските части в Украйна, каза, че ситуацията в Херсон е “напрегната”. В района започна евакуацията на 60 000 души, тъй като се очаква украинските сили да го атакуват в рамките на седмица.

Телевизионни кадри в сряда показаха множество хора, които се събират близо до западния бряг на Днепър. Докато се редяха на опашка за лодки, не беше ясно колко напускат, отбелязва Би Би Си. Ако руската армия бъде принудена да избяга от района, тогава поражението ще бъде най-унизителното, което е претърпявала до момента, смятат експерти.

В тази връзка нарастват спекулациите, че Путин може да подготвя някакъв вид ядрена демонстрация на сила, потенциално включваща първата детонация на атомно оръжие на открито от 60-те години на миналия век. Експерти смятат, че Путин може да взриви ядрено оръжие на отдалечен полигон или над Черно море.

Съвсем скоро се очаква Москва да извърши годишен тест на ядрените си оръжия като част от учението “Гром”, но все още не е уведомила Вашингтон кога ще се проведе.

Съгласно договорите, уреждащи използването на този вид оръжия, Русия трябва да информира САЩ, преди да извърши ученията, за да избегне риск тестът да бъде объркан с действително изстрелване, което може да доведе до ответен удар. По същия начин американците уведомяват Кремъл.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране