12.01.2023 | 23:52
NEXO за разследването на прокуратурата: Това е безобразен произвол
Компанията ще съди България

Разследваната компания за криптовалути NEXO е изпратила позиция до БНТ, в която отбелязва, че акцията продължава и в момента, като се задържат служители на компанията.

Все още не са ѝ представени официални документи, които еднозначно да посочат претенции към NEXO, се посочва в позицията, цитирана от БНТ.

По-рано днес прокуратурата и полицията атакуваха криптобанката, която действа от територията на България и оперира с криптовалута в големи мащаби, съобщи БНТ. Днешната акция е след сигнали от САЩ, че компанията за търговия с дигитална валута е замесена в данъчни измами и нарушаване на санкциите срещу Русия.

В коментар за фактите около случая от NEXO коментират, че не оперират на българския пазар, за да не попаднат под обстрела на абсурда. Твърдят, че са сред криптокомпаниите с най-високи стандарти по отношение на „познавай-клиента-си“ и мерките против изпирането на пари.
Компанията твърди още в позицията си, че акцията е ненужно показна, а служителите на разследването отказвали да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания.
От NEXO заявяват, че видео материали от насилието над служителите на компанията ще бъдат показани на в най-скоро време. Твърдят, че са задържани хора, без да има поименни заповеди за задържането им. Според тях всичко случващо се до момента е в остър разрез с установените правни и процесуални норми, съобщава още БНТ.

Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция, NEXO казват, че са използвали и услугите на компании като Chainalysis, които се използват включително от ФБР и ЦРУ, според позицията на компанията. В нея се допълва, че това позволява на техните експерти, минали специална квалификация в САЩ срещу пране на пари, да са сигурни в произхода на влизащите на платформата крипто активи, както и да знаят накъде отиват изтеглените от платформата такива.

Цялата позиция на Nexo e тук.

До днешната акция се е стигнало след проследяването на милиони транзакции, съобщи по-рано БНТ.

Разследващите твърдят, че имат доказателства, че през NEXO са заобикаляни санкциите на ЕС, Великобритания и САЩ срещу Русия, допълва журналистът на медията Иво Никодимов. Финансирани са както компании, така и физически лица от забранителния списък. Разследва се още пране на пари, незаконна банкова дейност, данъчни престъпления и дори данни за финансиране на тероризъм.
По неофициална информация от разследването са установени 100 трансфера на криптовалута към терористичната групировка „Хамас“. Именно чрез партньорските служби са установени контакти между българите от NEXO и Махмуд Мохамед – един от хората, през които „Хамас“ прикрива активите си в криптовалута.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране