19.02.2023 | 8:17
Братя-милионери стоят зад новия проект на Ива Митева и Каримански, играят за Радев
Kрасимир и Димитър Илиеви, собственици на злополучната дискотека „Индиго”, финансират коалиция „Заедно“

Братята бизнесмени Димитър и Красимир Илиеви, нашумели като собственици на дискотеката-убиец „Индиго“ в София, където през 2001 г. загинаха 7 деца, и на легендарния клуб „Ялта” стоят зад новоучредената политическа коалиция „Заедно“, научи „Уикенд“ от няколко независими един от друг свои източници от политическия спектър.

В началото на седмицата две от знаковите лица на масово презряната от народонаселението партия на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – Ива Митева и Любомир Каримански, обявиха новия политически проект, в който участват цели 4 партии – „Зелените“, „Сбор“, „Социалдемократическа партия“ и „Движение на непартийните кандидати“. Те ще са под шапката на коалицията „Заедно“ и отиват на избори с грандоманската заявка да вземат около 10% на 2 април.
Въпреки съмненията на мнозина, че политическият проект на Ива Митева и Каримански е елегантен опит на Слави Трифонов да вкара и в следващия парламент свои пионки, шоуменът от Учиндол всъщност няма общо с политическото номадство на доскорошните си експерти.
Според запознати, идеолог на новия политически формат е президента Румен Радев, а с финансирането на коалицията „Заедно“ се е ангажирал дискотечния бос Димитър Илиев.

Той, заедно с брат си Красимир, минава за приближен до държавния глава, някои дори сочат бизнесмените като важна брънка от кръга на „черните касиери“, координирани от президентския съветник Николай Копринков.

Ива Митева беше сред знаковите лица от партията на Слави Трифонов, макар вече упорито да напомня, че не е била партиен член на „Има такъв народ“, а е работила с „Тошковците” в качеството си на експерт. Подобна теза застъпва и финансистът Любомир Каримански, който миналата пролет предизвика жестоко напрежение между Слави Трифонов и Кирил Петков покрай издигането на кандидатурата му за шеф на БНБ.
В крайна сметка Каримански се размина със сладкия и важен пост, а малко по-късно Трифонов изтегли министрите си от коалиционния кабинет на Кирил Петков и публично обяви, че разривът във властта е започнал заради игнорирането на протежето му Каримански, който бил наречен „лайно” от Кирил Петков в телефонен разговор.
Първата индикация, че финансистът вече не иска да бъде свързван със Слави Трифонов и клиентелистката му партия дойде преди няколко месеца, когато Каримански стана съветник на служебния финансов министър Росица Велкова. Оттогава той е преустановил всякакви отношения със Слави, някои твърдят, че даже не вдигал телефона, когато му звънял Дългия, а демонстративно натискал червената слушалка. Каримански твърдял, че е бил употребен от ИТН и не желаел изобщо да общува с никой от партията.

Запознати издават пред „Уикенд”, че той имал договорка със Слави да бъде част от предишното коалиционно правителство, но останал изигран – нито бил включен в кабинета, нито стана шеф на БНБ.

Що се отнася до Ива Митева, която беше председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание, тя взела своето решение да скъса завинаги със Слави Трифонов покрай парламентарната драма от миналото лято със свалянето на председателят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев. Гласуването на оставката на Никола Минчев на 16 юни 2022 г. предизвика огромен протест пред парламента, който, оказва се, е въздействал критично върху психиката и здравето на Ива Митева.

Юристката от Разград била твърдо против бламирането на Минчев, с когото работила добре, а още повече й се догадило, когато била предложена да заеме мястото му като шеф на парламента. Вследствие на напрежението, Ива Митева получила временна парализа на челюстта и посетила болница „Софиямед“ в прединсултно състояние. На следващия ден, 17 юни, тя лично обяви, че не желае кандидатурата й да бъде гласувана за нов председател на Народното събрание, давайки знак, че е против отстраняването на Никола Минчев.

С новия политически проект „Заедно“ Ива Митева и Любомир Каримански ще разчитат да влязат в парламента на мястото на Стефан Янев, като вече има индикации, че част от структурите на „Български възход“ ще работят в полза на „експертите“ на Слави Трифонов.

„Ива Митева има амбиция да бъде устроена като конституционен съдия от Румен Радев, но това ще се случи най-рано след година. Твърде възможно е основаната от нея и Каримански коалиция „Заедно“ да бъде ползвана в бъдеще от Румен Радев под една или друга форма“, обзалагат се политически наблюдатели.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране