27.02.2023 | 17:09
Г-н президент, бяхте мой кумир, но ме разочаровахте!
Защо не се противопоставихте на изпращането на оръжие в Украйна и на купуването на втора партида Ф-16?

Свидетели сме на проблем, който заслужава широк обществен отзвук. Става реч за нарушение на клетвата, която се полага от всички политици, когато са избрани да властват в парламента, правителството и президентството. И с каква тържествена нагласа повтарят свещеното „Заклех се!“ и полагат подписа си. Но в последствие забравят, че са задължени да са верни към род и родина и за измяна и нарушения на клетвата ще носят углавна отговорност.

Досега не е видял българският народ някой да е съден за измяна. Такъв прецедент не е познат, а се възприе правилото да се провеждат избори „до дупка“, при все по-намаляващата избирателна активност на гражданите.

Актуална и разнолика е дейността на президента Румен Радев. Господин президент и генерал от запаса, доскоро бяхте мой кумир и образец за подражание, но сега всичко това рухна. Имахте и рейтинг най-висок в страната, но Вие и него проиграхте. Питам ви защо продадохте народа, за да бъде чужда подлога. Като о.з. капитан знам какво означава военният да наруши клетвата и то два пъти, не един. Оттеглям се и не Ви подкрепям вече, като искам обяснения, които сте длъжен да дадете пред българския народ, живеещ в отчаяние от развитието на световните събития, особено на войната Русия-Украйна, на който народ дължим много.

Отговорен сте за това, че не наложихте вето на решението за изпращане на оръжие в Украйна, взето от военнолюбивите парламентаристи. С умисъл удължавахте времето и задържахте мандата с цел служебното правителство да е по-дълго на власт, за да не се излъчи нов кабинет и страната да бъде поставена в ситуация за нови избори. Носите отговорност, господин президент, и за излишните харчове на милиарди левове за закупуване от САЩ на ескадрила самолети Ф-16, които още не са произведени, а бедна България ги е платила предварително.

Вие, господин президент, сте опитен летец, и добре знаете, че тези самолети, дори и да дойдат някога, не се защитят българското небе. Фантомите, за които става дума, са една химера и кауза пердута, продиктувана отвън. Тази хартиена сделка е от полза на военнопромишления комплекс на САЩ и във вреда на българския народ, който заради растящата инфлация се чувства разорен и предаден от своите управници, тласкан към национална катастрофа.

България, някога просперираща и водеща в света, днес заема незавидно и неконкуриращо я от никоя друга страна в Европейския съюз последно място. Позор и унижение за хубавата ни страна, която все повече се обезлюдява, не на последно място и поради бедност.

На войната в Украйна миролюбивият български народ гледа с умиление и стремеж да подаде ръка за помощ и го прави. Войната близо до границата на България следва да спре и да се седне на масата за преговори. Избиват се два братски и християнски народа. Президентът и другите кандидати за управленци следва са се съобразяват със ситуацията и да заемат други позиции за установяване на спокойствие и мир.

Автор: Васил Търпанов, в. „Минаха години“

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране