31.03.2023 | 10:36
Кирил Петков готов за коалиция „Украйна“
Единствено „Възраждане“ няма как да подкрепят подобна идея, защото държат открита подкрепа за Путин

Кирил Петков е готов за евентуална коалиция в новия парламент, структурирана около българската помощ за Украйна. Това заяви за „Галерия“ източник от политическите среди.

Разделителната линия между партиите, базирана на това как и дали да помагаме на Киев, щяла да бъде използвана именно като обединителна, защото повечето бъдеще парламентарни сили били „за“.

Единствено „Възраждане“ няма как да подкрепят подобна идея, защото държат открита подкрепа за Путин. С БСП нещата били малко по отработени, защото партията вече измислила как да излезе от ситуацията. За да бъдат хем верни на избирателите си, хем да набутат свой министър в поредния кабинет, социалистите щели да излязат с декларация.

Миналата седмица обществеността беше силно разделена от изказването на Румен Радев, че България няма да дава снаряди на Украйна. На специален митинг дори беше издигнато искане за импийчмънт. Според опитен политик президентът ще се отърве от обвиненията ако състави редовен кабинет и той се придържа към вече гласуваните в НС решения за помощта към Украйна.

Ако планът за обединение на база Украйна не сработи, ще бъде предложен кабинет на малцинството. Нещо, което се коментира още от времето на предишния парламент.

Ако той не бъде подкрепен, социолозите категорично вещаят удар върху отказалата партия при нови избори на есен. Това е било известно и на ГЕРБ-СДС, които може да ползват същия вариант, ако се класират първи. Досегашните официални социологии сочат успех за едните или другите с около един процент.

Източник с висок пост в ГЕРБ призна, че върху втората политическа сила ще има силен западен натиск за съставяне на редовен кабинет. Западът не иска държава от ЕС и НАТО да попада в руска орбита точно на фона на войната в Украйна. Мнозина смятат, че поредицата служебни кабинети са направили България най-уязвимото място за ударите на Кремъл.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране