15.06.2024 | 11:29
Германия откри “своето” Eвро 2024 с гръмка победа за рекорд
Немците отвяха Шотландия с 5:1

Германия победи Шотландия с 5:1 в мача на откриването на Евро 2024 по футбол. Още в 10-ата минута Флориан Виртц, звездата на новия германски шампион Байер (Леверкузен), вкара първия гол в шампионата.

Маншафтът поведе убедително с втори гол в 19-ата минута след комбинация между Кай Хаверц и Джамал Мусиала, която по перфектен начин завърши играчът на Байерн Мюнхен. С головете на Вирц и Мусиала Германия стана първият национален отбор в историята, който има двама различни голмайстори в европейски мач, които са на 21 години или по-млади.

На 21 години и 42 дни Флориан Вирц стана най-младият германец, отбелязал гол на европейско първенство, а Джамал Мусиала на 21 години и 109 дни е вторият най-млад голмайстор за Бундестима. Парадоксалното е обаче, че германският национален отбор е най-възрастен на този шампионат. Състезателите са на средна възраст 28,5 години.

Дузпа бе отсъдена за домакините, но беше отменена в 26-ата минута след консултация с ВАР, тъй като нарушението срещу Джамам Мусиала беше извън наказателното поле. Райън Портиъс пък се вряза в краката на Илкай Гюндоган, а главният рефер на двубоя Клеман Тюрпен отсъди дузпа, която Кай Хаверц реализира. Защитникът на Шотландия беше изгонен с директен червен картон.

През второто полувреме германците можеха да водят още по-убедително, но пропуски направиха Антонио Рюдигер, Виртц, както и резервата Лирой Сане. Никлас Фюлкруг, друга резерва, отбеляза за 4:0 със силен шут. Малко по-късно той отново отбеляза, но попадението му бе отменено заради засада.

В 87-ата минута Антонио Рюдигер си отбеляза автогол за 1:4. В последните секунди Емре Джан отбеляза за 5:1 и оформи крайния резултат. Така германците поведоха с актив от 3 точки в група “А”.

Програмата за днес:

Група “А”

16:00 часа: Унгария – Швейцария (Диема, Диема Спорт 3)

Група “В”

19:00 часа: Испания – Хърватия (БНТ 1, БНТ 3)

22:00 часа: Италия – Албания (Диема, Диема Спорт 3)

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране