03.08.2024 | 0:01
“Явно не е като в България”: румънската прокуратура погна “Трейс груп”
Изпълнителят на част от магистралата Плоещ - Бузъу е обвинена в нарушения при строителството и това не са първите ѝ проблеми зад граница

Българският строител и изпълнител на инфраструктурни обекти извършва дейности без лиценз.

“Трейс груп холд” е от част от групата на големите изпълнители на пътно строителство в България, като спечели голяма част от ключови инфраструктурни поръчки при управлението на ГЕРБ.

Освен в Румъния фирмата имаше проблеми и в Чехия, а тук името ѝ се свързва с няколко знакови обекта с нарушения и глоби.

Най-големият договор, сключван от българска фирма в Румъния. Това беше похвалата, с която “Трейс груп холд” съобщи, че обединението с румънската компания SC CONI SRL е спечелило договор за строителство за 494 млн. лв. за магистралата Плоещ – Бузъу в Румъния в средата на 2022 г.

“Трейс” всъщност е водещият партньор в консорциума, който трябва да строи 30 километра от лот 2 на магистралата. Поводът за гордост обаче беше краткотраен, след излизането на едно съобщение от прокуратурата в Румъния.

Българската компания за пътна инфраструктура е обвинена, че е извършвала минни дейности без разрешение или лиценз на лот 2 от Плоещ – Бузъу, като тези дейности са извършени в партньорство с друга фирма (TRACE-CONI). Това става ясно от съобщение на прокуратурата към Висшия касационен съд в Румъния от средата на месец юли. Според него въпросните строителни дейности са по трасето на магистралата лот 2 (Мизил – Пиетроаселе, в участъка от км 21+000 – км 49+350). Това е поредното съдебно дело срещу строителната компания, която вече има опит в глобите и споровете с възложители както в чужбина, така и в България.

Обиски и глоба

“Прокурорите от отдела за наказателно преследване към прокуратурата на Върховния касационен съд са извършили два обиска в Букурещ и окръг Бузъу, в седалището и работните места на юридическото лице”, се казва още в съобщението.

“В хода на дейностите по строителството на магистралата е било необходимо изкопаването на значителни количества почва от зоните около трасето, създавайки така наречените заемни ями,” се казва в съобщението от прокуратурата. Това е нормална дейност при всяко мащабно строителство. Според институцията обаче, дейността по изкопаването е извършена без предварително получаване на лиценз за експлоатация на почвата от Националната агенция за минерални ресурси и без заплащане на дължимите на румънската държава роялти за количеството изкопана почва. Тази дейност е извършвана от октомври 2022 г. до момента.

Според съобщението на прокуратурата, наказателното дело разглежда извършването на “престъпления по използване на водни ресурси за различни цели без разрешение за управление на водите” и “престъплението за експлоатация или поддържане на съоръжения, построени върху води или във връзка с водите, извършване на дейности по топене на вар, коноп, лен и други текстилни растения, дъбене на кожи и добив на минерални агрегати без разрешение за управление на водите”.

Според обвинението щетите, причинени от тези действия, възлизат на 750 000 леи (около 400 хил. лв.). Това са на практика дължимите суми за изкопаната почва.

Обиските са били извършени от прокурори и полицаи от отдела за икономически разследвания към Националната полиция на Румъния. А в съобщението си към медиите властите подчертават, че “взетите мерки представляват етап от наказателния процес, съгласно Наказателно-процесуалния кодекс, който не нарушава принципа на презумпцията за невинност”.

“Трейс” са спокойни

“В Румъния явно не е като в България”, коментираха за “Капитал” от фирмата изпълнител, като добавиха, че за разлика от родните ни директиви в Румъния за природно богатство се счита не само скалната, но и земната маса. Според “Трейс” изпълнителите все пак са поискали разрешение от компетентните органи за извършването на тези дейности, но такова е било отказано на “Трейс”, а на румънския партньор е дадено.

“Не се е случило нищо толкова страшно”, казват от “Трейс” и добавят, че проблемът идва от отказа за представяне на разрешение за допълнително ползване на заемни ями от Националната агенция за минерални ресурси в Румъния.

“Като част от договорните отношения между възложителя и нас възложителят ни предоставя такива заемни маси по договор, за да извършим насипите на пътя. За съжаление обаче по време на работата установихме, че предоставените по договор заемни ями не са достатъчни и материала в тях не е толкова качествен, колкото е необходимо. За тази цел поискахме от възложителя да ни предостави още три заемни ями. Разбрахме, че за целта трябва да има концесионно решение. Така започнахме работа с минно-геоложка фирма от Румъния, която упълномощихме да осигури лицензите за тези заемни ями. В хода на работата стана ясно, че се изисква и екостановище или документи, че такова не е необходимо. В този момент процедурата остана незавършена, а ние, за да можем да продължим работата си по възложената ни отсечка, продължихме с изкопната работа”, разказаха от “Трейс”.

Липсата на лиценз обаче кара румънската прокуратура да се самосезира. В резултат в офисите на “Трейс” са извършени обиски, при които се установява, че няма необходимите документи и разрешителни, след което е образувано наказателно производство. “Трейс” признават, че прокуратурата “обективно следва румънските закони и коректно отчита пропуска, който сме допуснали”. Допълват, че са готови да си заплатят глобата, а междувременно отново са подали документи за издаване на необходимите разрешителни.

“Трейс” посочиха за “Капитал”, че продължават да работят по обекта и ще завършат дейностите си по договора в срок – до 2025 г. Проектът е финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост на северната ни съседка, а гаранционният срок по сключената полица с “Лев инс” е 10 години.

3 млн. лв в Чехия, много глоби в България

Това ще е първата глоба за “Трейс” в Румъния, но не е първата нито в чужбина, нито на родна почва за компанията. През 2014 г., тя спечели поръчка за 10.3 млн.евро на летището в Прага, където трябваше да построи пречиствателна станция. В края на тригодишния срок обаче компанията не беше приключила с дейностите и летището заведе дело срещу нея с претенции за почти 4 млн. евро. В последния консолидиран отчет на компанията от 2023 г. се отбелязва, че по делото са платени малко под 3 млн.лв. за споразумение в Прага.

В България може би най-известният случай беше през 2022 г., когато Столична община наложи глоба от 100 хил. лева на “Трейс груп холд” за допуснато увреждане на жълтите павета при ремонта на Зона 4 от градския център. Това се случи след подаден сигнал за умишлено счупване на цяло керамично паве от строителен работник при ремонта на жълтите павета.

Малко по-късно през 2023 тогавашният кмет Йорданка Фъндъкова вдигна глобата на 200 хил. лв., ако се установи, че работник на “Трейс” за втори път умишлено чупи цяло жълто керамично паве. Сагата с ремонта на жълтите павета и тяхното неколкократно пренареждане е част от по-голям проект за ремонт на района около катедралата “Александър Невски”, Народното събрание и Военния клуб, който се изпълняваше от “Трейс груп холд” (която замени ПСТ груп) срещу 19.9 млн. лева с ДДС.

В далечната вече 2012 г. пак Йорданка Фъндъкова наложи глоба от 800 хил. лв. на “Трейс” като неустойка за закъснението при изграждането на кръстовищата на две нива на булевардите “Андрей Ляпчев” и “Андрей Сахаров”.

Компанията е част и от обединението “Магистрала Трейс” ДЗЗД, което в периода 2010 2012 г. строи 31-километров участък от магистрала “Тракия”. Стойността на договора е за над 137.8 млн. лв. с ДДС, като проектът е финансиран по ОП “Транспорт” 2007 – 2013 г. През март 2023 тогавашният служебен министър на регионалното развитие Иван Шишков оповести в свои доклади от извършени проверки и правени замервания, че има отклонение от дебелината на износващия и основен пласт асфалт и по двата лота. “Трейс” отрекоха да са спестявали настилка и обявиха, че “нагънатата” отсечка, както стана известна, е била ползвана 10 години без никаква поддръжка.

“Трейс” се оказаха замесени и в може би най-трагичният пътен инцидент в близко време – катастрофата край Своге, след която оставки подадоха трима министри. Тогава прокуратурата набързо обвини шофьора за трагичния инцидент, при който загинаха 20 човека, но впоследствие излязоха десетки нарушения при изпълнението на отсечката, което беше извършено от “Трейс груп холд”. Групата отрече вина и заяви, че всички контролиращи органи са приели отсечката без претенции.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране