09.08.2024 | 2:24
Украинецът Семен Новиков донесе злато на България от Олимпиадата
Борбата ни с първа олимпийска титла от 24 години насам

Семен Новиков спечели титлата в олимпийския турнир по класическа борба в категория до 87 килограма и донесе първо злато за България на Игрите в Париж.

26-годишният български национал победи на финала световния вицешампион в категория до 82 килограма Алиреза Момадипиани (Иран) с категоричното 7:0 точки.

Новиков бе безупречен през цялата схватка с иранския борец. Активността на българския национал бе оценена от съдиите и той получи възможност да атакува два пъти от партер, като при първия пренесе Момадипиани за 3:0, а при втория добави още една точка.

Новиков се сдоби с контрол, който не изпусна до края. Той изнесе три пъти съперника извън тепиха за още три точки, оформяйки крайното 7:0 и печелейки първа титла за българските борци от 24 години насам. В Сидни триумфира Армен Назарян, който изгледа схватката на Новиков от трибуните на залата в Париж.

Новиков е европейски шампион от Рим 2020, но тогава се състезава за родината си Украйна. След като взе българско гражданство през миналата година, той стигна до бронз на Световното първенство в Белград и на Европейския шампионат в Загреб.

С бронза тази вечер се окичиха Жан Беленюк (Украйна) и Турпал Али Бисултанов (Дания), които спечелиха срещите си за третото място.

Семен Новиков се представи блестящо и заслужено спечели олимпийска титла в борбата класически стил, заяви президентът на Българска федерация по борба (БФБ) Христо Маринов, цитиран от БТА.

“За мен златният медал на Семен не е изненада, познавам го от години. В него видяхме иключителна мотивация, а тактически и физически бе просто перфектен. Преди схватката му пожелах успех и му казах, че може, а след нея му казах, че беше блестящ и заслужено е на олимпийския връх. Очаквахме този медал. Всеки, който е с квота, е минал много сериозен път и се е доказал”, заяви президентът на БФ Борба.

Новиков е шампион, а Рамазанов има гарантиран златен или сребърен медал. Това не се е случвало на българските национали по борба от 24 години, а Маринов описва постигнатото като “нещо велико”.

“Това е нещо велико! Семен специално постигна всичко в спорта. Той е на най-високото стъпало, той е олимпийски шампион”, категоричен е Маринов.

За България турнирът по борба в Париж започна с участието на Кирил Милов, който се бори в различна категория и след дълго лечение на контузия. Българският национал не успя да преодолее първия съперник, но Маринов е категоричен, че именно Милов е най-добрият борец, който БФ Борба можеше да изпрати за тежката категория.

“Бях около него през цялото и бях в течение какво се случва. Той получи по-нестандартен шанс. Не беше и възстановен напълно. Възстановяването от тази контузия по принцип е шест месеца, а той я получи преди четири. Освен това беше с 30 кг по-лек от съперника си и не беше напълно готов, но беше най-добрият борец, който можехме да изпратим за тази категория”, заяви Маринов.

За българските борци Олимпиадата в Париж не е приключила, тъй като предстоят схватки на Биляна Дудова и Юлияна Янева.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране