13.08.2024 | 11:23
6-годишният син на полицая Николай Филипов го прострелял с един куршум в главата
Детето разказало всичко пред психолог

6-годишният син на полицая Николай Филипов го е прострелял смъртоносно с един куршум в главата. Трагедията се разрази в късния следобед в Пловдив на работното място на служителя на реда, предаде “По света и у нас”.

Филипов е на 49 години и е инструктор по стрелба в Специализирани полицейски сили-Пловдив (СПС). Пряк негов ръководител е Иван Елшишки, чието име беше замесено с превишаване на права на полицаи по време на протестите през лятото на 2020 години.

Детето е убило баща си със служебния му пистолет на работното му място. Нелепият инцидентът е станал към 17:00 ч.

Колегите на Филипов са потресени от случилото се. Те заявиха, че той е бил един от най-добрите професионалисти.

„За него можем да изкажем само суперлативи. Жалко за човека с огромно сърце, който си отиде така нелепо“, скърбят пловдивски полицаи.

“Оръжието или не е било съхранявано правилно, за да попадне в ръцете на детето, или пистолетът е бил зареден. Как иначе ще го убие“, недоумяват бивши полицаи.

Съпругата на Филипов е била разследващ полицай в КАТ. По непотвърдена информация, семейството има две деца.

Образувано е следствено дело и дисциплинарно производство.

Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал оставката на директора на областната дирекция на МВР Георги Чергов.

Единият мотив за трагедията е неосъществен контрол. Смъртоносната стрелба се е случила в поделение на спецсилите в Пловдив.

Версиите са две – първата, че оръжието не е било съхранявано добре. Втората версия е, че някой е искал да покаже на детето, че оръжието е заредено.

Проверява се и как детето е попаднало на работното място на баща си.

Георги Чергов от миналата година е на поста. Преди това той е бил ръководител на отдел в ГДБОП. Във вторник се очаква да бъдат чути мотивите на Калин Стоянов за поисканата оставка.

Трагедията се е разиграла пред погледите на колегите на убития полицай. Те са в шок от това, което са видели.

Версиите са две – първата, че оръжието не е било съхранявано добре. Втората версия е, че някой е искал да покаже на детето, че оръжието е заредено.

По време на брифинг на окръжния прокурор на Пловдив Ваня Христева и шефа на ОД на МВР Пловдив старши комисар Георги Чергов стана ясно, че инцидентът е станал в помещение за съхранение на лични вещи в сектор “Специализирани полицейски сили”, в който родителят е работил.

Детето е разказало за случилото се в присъствието на майка си и на психолог.

Загиналият е бил от най-добрите инструктори по стрелба в Пловдив.

Окръжна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебното производство за инцидента в. Извършват се огледи, ще бъдат назначени експертизи и разпитани свидетели. На място е Ваня Христева, окръжен прокурор на гр. Пловдив.

По случая е образувано следствено дело и дисциплинарно производство.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране