30.09.2019 | 0:32
Демократите искат криптираните от Тръмп разговори с Путин
С петиция в Киев пък настояват за разсекретяване и на разговорите между Зеленски и Путин

Конгресмени от Демократическата партия на САЩ възнамеряват да се опитат да се запознаят със съдържанието на разговорите на американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин. Това обяви в неделя по NBC Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ , цитиран от TACC.

На въпрос дали конгресмените възнамеряват да разберат за какво са говорили лидерите, Шиф отговори: “Със сигурност се надявам, че ще успеем да разберем.” “От първостепенна необходимост е да се гарантира националната сигурност на САЩ и по време на разговори с други лидери, особено с Путин, дали президентът също е подкопал сигурността ни, надявайки се да извлече лични ползи за кампанията си”, добави той.
“Ако тези разговори с Путин и други световни лидери са въведени в секретна база данни, предназначена не за това, а за данни за тайни дейности, ако има опити да бъдат скрити, тогава да, ние възнамеряваме да хвърлим светлина върху това”, подчерта той. По-рано американските медии, включително The New York Times, съобщиха, че стенограмите от разговорите на Тръмп с други лидери, включително с Путин, са криптирани в класифицирана компютърна база данни.

Белият дом все още не е отговорил дали се планира да се публикуват или предоставят на демократите стенограми на въпросните разговори.

Петиция с искане от украинския президент Владимир Зеленски да публикува записи от телефонните му разговори с руския му колега Владимир Путин се появи на уебсайта на държавния глава, предава в същото време ТАСС.

“Предвид дипломатическия скандал, свързан с телефонните разговори с президента на САЩ (Доналд) Тръмп, и съдържанието на тези разговори, съдебните дела и критиките към лидерите на ЕС и бившия американски посланик, ние изискваме публикуването на преписи на всички телефони разговори между президента на Украйна Зеленски и президента на Русия Путин“, се казва в петицията.

Президента ще трябва да разгледа петицията, ако тя събере 25 хиляди подписа до 90 дни.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране