30.09.2019 | 11:47
Захариева шитнала историята ни на Македония
Министърката си сложила подписа буквално седмица, след като стана ясно, че комисията София-Скопие по изясняване на спорните исторически въпроси буксува по вина на македонската страна

Българската дипломация разравя гробовете на историческата ни памет и вади оттам тленните останки на националната идентичност, за да ги шитне на чужди интереси. Националното предателство се извършва от управляващата клика и от външната министърка Екатерина Захариева, която в Ню Йорк подписа декларация, подкрепяща началото на преговорите на ЕС за присъединяване на Северна Македония. Декларацията е съвместна и бе подписана от колегите й от Гърция, Румъния и Хърватия, но това не може да се приеме като смекчаващо вината обстоятелство.

Министърката си сложила подписа буквално седмица, след като стана ясно, че комисията София-Скопие по изясняване на спорните исторически въпроси буксува по вина на македонската страна. Европейската интеграция на Скопие не може да е за сметка на националната ни история и на българската идентичност, каза по този повод президентът Румен Радев.

Но подписът на Е.З. фигурира под декларацията. Страната ни намигна на Скопие, че е готова да си затвори очите за спорните въпроси. И така се оказа с министър на чуждите, а не на българските работи.

Само че така управляващата ни клика шитва на „евроценностите“ костите на 200-хилядите българи, загинали в Балканската и Първата световна война. Така тя сглобява втори Ньой – не на територии, но на история и национална памет.

Какъв документ е подписала Захариева?

Потвърждаваме нашата силна подкрепа за надеждна перспектива за присъединяване на страните от Западните Балкани и за тяхното бъдеще в ЕС. Това стана ясно от обща декларация, подписана от външните министри на България, Хърватия, Гърция и Румъния, подписана в Ню Йорк. Те заявяват, че разширяването на ЕС е взаимоизгоден процес както за ЕС, така и за страните от Западните Балкани, и представлява стратегическа инвестиция в сигурността, стабилността и просперитета на Европа.

Според тях за ЕС е от първостепенно значение да осигури цялостния напредък на региона, основан на индивидуалните заслуги и изпълнението на стриктни, но справедливи условия.

В декларацията външните министри потвърждават подкрепата си за започване на преговори за присъединяване с Албания и Република Северна Македония при спазване на утвърдените условия, по-специално тези за добросъседските отношения.

Те са на мнение, че започването на преговорите за присъединяване ще даде възможност на тези две държави да се съсредоточат повече върху необходимите реформи, докато в същото време ЕС ще може да следи отблизо техния напредък по изпълнението на установените условия и критерии, включително изпълнението на двустранни договори, благоприятстващи добросъседството в региона като Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония и Преспанското споразумение между Гърция и Република Северна Македония.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране