17.09.2024 | 9:04
Външният министър на РСМ поиска България да се извини
"Отсрещната страна да каже, че е протоколна грешка, и че не е имало форма на обида или унижение"

България да се извини на Северна Македония, поиска външният министър на съседката ни Тимчо Муцунски. Кометарът му е във връзка с липсата на македонско знаме в кадъра, разпространен от президентската администация след срещата между държавния глава Румен Радев и президента на РСМ Гордана Силяновска в София в петък (13 септември).

Идеята за среща на двамата президенти на България и на Северна Македония, по време на посещението на Гордана Силяновска в София, е на българската страна, каза в интервю за МРТ1 министърът на външните работи и външната търговия Тимчо Муцунски.

“Ако отсрещната страна подходи добросъвестно, както правим ние, тогава е естествено да се извини след такава протоколна грешка. Да каже, че е грешка и че не е имало форма на обида или унижение. Ние ще продължим да бъдем позитивни, но ще видим след реакцията по този случай, какви са намеренията на настоящия президент и на служебното правителство”, заяви той.

В понеделник новата власт в македонската столица заяви, че ще връчи протестна нота на българския посланик заради това, че на срещата между Румен Радев и Гордана Силяновска в петък, в президентството в София, не е било поставено знамето на Северна Македония.

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски пък заяви, че “България е преминала червените линии”.

А държавният ни глава Румен Радев обясни, че това не е било официално посещение и протоколът не го налага. Бившият служебен министър и настоящ съветник на президента – Димитър Стоянов също обясни, че по време на посещението на президента на Република Северна Македония в София в гербовата зала на президентството не е било сложено македонското знаме, тъй като визитата на Гордана Силяновска – Давкова е била по повод културно мероприятие – не е било нито държавно, нито работно. Такива посещения не изискват стриктно спазване на държавния протокол.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране