18.09.2024 | 17:37
Почина Вера Иванова от ”Системата ни убива!”
Тя беше и кандидат за депутат на изборите през октомври 2022 г. от гражданската квота в листите на „Изправи се, България" на Мая Манолова

На именния си ден си отиде Вера Иванова – основната движеща сила зад инициативата на майките с деца с увреждания “Системата ни убива”.

“Напусна ни Верчето. Вера Иванова от “Системата ни убива!”. Няма я вече!”, съобщи Валентина Милова във Фейсбук.

Вера Иванова бе и майка на 25-годишния Даниел, който страда от детска церебрална парализа. Тя се прочу през 2018 г., когато обяви гладна стачка заради отказ на институциите да обърнат внимание на сигналите, които подавала, че тя и детето ѝ са малтретирани от съпруга ѝ.

Вера беше част от първия протест на майките през 2015 г. Тогава те се ползваха с огромна обществена подкрепа. През годините протестът им придоби различни форми, а пътищата на участничките в него постепенно се разделиха.

Исканията на “Системата ни убива!” са свързани с въвеждането на Закон за личната помощ, увеличаване на институционалния статут на Агенция за хората с увреждания и промяна във функциите на Агенция за социално подпомагане при изпълнение на политиките в сектора.

Вера Иванова беше и кандидат за депутат на изборите през октомври 2022 г. от гражданската квота в листите на „Изправи се, България” на Мая Манолова.

Родена на 28 октомври 1969 г. в София. Завършила икономика. Председател на Конфедерацията за защита на правата на децата (КЗПД). Активист на Националната гражданска инициатива „Системата ни убива”. Разведена, с две деца.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране