22.09.2024 | 15:14
Човек на Пеевски! Калин Стоянов е втори в листата на ДПС – Ново начало в Бургас
Исмаил Осман го определи като „човек, който направи за толкова кратко време много неща за служителите на МВР, отколкото други дългогодишни министри и директори“

Бившият вътрешен министър Калин Стоянов ще бъде втори в листата за Бургас на „ДПС – Ново начало“ на Делян Пеевски за предстоящите парламентарни избори. Това каза водачът на листата на коалицията в избирателния район Исмаил Осман, цитиран от БТА.

Новината идва, след като в продължение на повече от година Стоянов, беше обвиняван във връзки с ДПС във времето, в което беше начело на силовото министерство. Самият Стоянов многократно отхвърляше тези твърдения.

Исмаил Осман определи Калин Стоянов като „човек, който направи за толкова кратко време много неща за служителите на МВР, отколкото други дългогодишни министри и директори“.

Калин Стоянов е възпитаник на Академията на МВР и Бургаския свободен университет. Работил е в различни звена на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) и на областната полиция в Бургас, оглавявал е полицията в Приморско, а от 2018 г. работи в ГДБОП в София. В края на май 2021 г. става директор на службата, като беше назначен от тогавашния вътрешен служебен министър Бойко Рашков.

Стоянов беше издигнат на поста министър на вътрешните работи в кабинета на Николай Денков, подкрепен от ПП-ДБ и ГЕРБ през юни 2023 г. Тогава името му се споменаваше като „експертна номинация“ на ПП-ДБ, но от коалицията по-късно съобщиха, че е предложение на ГЕРБ. Впоследствие се появиха данни, че Стоянов е близък до партия ДПС.

За пръв път голям конфликт около него имаше след тежките сблъсъци по време на протест с центъра на София срещу тогавашното ръководство на Българския футболен съюз (БФС). Заради полицейското насилие по време на протестите, оставката на Стоянов беше поискана, както от лидерите на ПП-ДБ, така и от премиера Николай Денков.

Срещу това искане застанаха ГЕРБ и ДПС, които имаха мнозинство в парламента заедно с ПП-ДБ. В крайна сметка лидерите на коалицията се отказаха от искането си, с което на практика бламираха собствения си премиер.

По-късно, в края на март 2024 г. се стигна до провала на ротацията на премиерския пост между Денков и Мария Габриел от ГЕРБ и разпадането на управлението. Като една от основните причини за това беше посочено искането си Стоянов да бъде сменен на поста вътрешен министър.

Самият Стоянов беше избран да остане на поста в първия служебен кабинет на Димитър Главчев. Това предизвика остри реакции в ПП-ДБ и многократното искане на оставката му в следващите месеци. В същото време, през целия период, в който Стоянов заемаше поста, той се радваше на подкрепата и одобрението както на ГЕРБ, така и на ДПС.

Ситуацията около оставането на Стоянов на поста вътрешен министър ескалираха по време на назначаването на ново служебно правителство в началото на август. Тогава предложената за премиер от президента Румен Радев Горица Грънчарова – Кожарева в продължение на дни не предлагаше конкретно име за вътрешен премиер.

В центъра на София полицаи излязоха на протест в защита на Стоянов, който се оказа организиран от висшестоящи служители в системата на на МВР.

Около протестите Стоянов получи подкрепа от страна на Пеевски, който тогава каза, че ако вътрешният министър бъде уволнен, той ще получи покана „да бъде водач на моя листа на моята партия“. Това се случи едва след като Бойко Борисов промени мнението си и сам поиска смяната на Стоянов.

В крайна сметка Грънчарова – Кожарева предложи кабинет, в който Стоянов беше посочен за вътрешен министър, но президентът отхвърли предложението и възложи на Димитър Главчев да сформира втори пореден служебен кабинет.

Настоящият служебен премиер успя, след като за поста на вътрешен министър предложи сегашния водач на силовото министерство Атанас Илков.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране