19.10.2024 | 13:28
Мирчев: След Доган в списъка на Пеевски е Бойко Борисов (ВИДЕО)
МВР удря само конкурентите на Пеевски, така че да падне цената за глас, заяви кандидат-депутатът на ПП-ДБ пред OFFNews

В подкаста на OFFNews гостува Ивайло Мирчев – кандидат за депутат на “Продължаваме промяната-Демократична България” в 23 МИР. Икономист и основател на две български IT компании с успешни продукти за международния пазар и част от ръководството на партия “Да, България!”. Участник в последните пет парламента без последния. С Ивайло Мирчев разговаряхме за списъка с купувачи на гласове на Делян Пеевски, разпространен от него и изпратен като сигнал до отговорните институции, за липсата на реакция от властите и открито съдействие на търговците на вот, както и битките, пред които ще се изправи ПП-ДБ в следващото Народно събрание.

В студиото Ивайло Мирчев заяви, че в момента Министерството на вътрешните работи (МВР) под опеката на новия служебен министър Атанас Илков (след като Калин Стоянов стана водач на листа на Пеевски) буквално работи в полза на лидера на “ДПС-Ново начало”. По думите му всяка акция, която МВР провежда в момента очиства всички купувачи на гласове, но не и тези на Пеевски, като така на практика му помагат да падне цената на отделен глас, отстранявайки “конкуренцията” в търговията на вот. Мирчев разказа, че е първо е разбрал, че “емблематична” криминална фигура в Добрич – известен като Сандокана, внезапно е изплувал като купувач на гласове на Пеевски след години затишие.

“Когато ми подадоха тази информация, аз не можех да повярвам, че това се случва и направих бърза проверка. Оказва се, че Сандокана работи с полицията. Не само това – когато купувачите на гласове в махалите, които са долното ниво – се притесняват и дърпат да работят с него, той започва да ги плаши. Но не ги плаши като мутра от 90-те с бухалката, а ги плаши с полицията! В момента мутрите плашат с полицията. Тук е големият въпрос – успял ли е Делян Пеевски да мобилизира голяма част от престъпния свят за това да си купи вот и какво струва това на обществото.”

Кандидат-депутатът на ПП-ДБ подчерта, че без съмнение първият лост за влияние върху тези криминални фигури от миналото е на прокуратурата, която въздейства със заплахи за отваряне на висящи дела:

“Казва им се – тук имаш 4 висящи дела – можем 2 от тях да приключим. Ама 2 ти остават. Имаме разговор точно с такъв човек и неслучайно давам този пример. Ако не се съгласи – всичките тези 4 висящи дела ще се отворят. Не казвам, че престъпниците са жертви на Пеевски, а че прокуратурата и МВР са ангажирали да оказват натиск върху тях, за да осигуряват купен вот на Пеевски. МВР на всичкото отгоре прави чадър над този процес.”

Ивайло Мирчев каза, че няма търпение следващият парламент да извика на изслушване Атанас Илков, така че да му зададе въпроси и го определи като “пълен слуга на Пеевски”. Ивайло Мирчев е на мнение, че единствените вътрешните министри, оказали реална съпротива срещу купения вот, са Иван Демерджиев и Бойко Рашков.

“На терен много добре следим какво прави вътрешният министър. Навсякъде за шефове на районните полицейски управления са оставени хора, назначени е с лобирането на Пеевски. Овладяна е практически цялата страна. А знаете ли кой страда най-много от това? ГЕРБ. Защото хора като Дидо Дънката например, който дълго работи с ГЕРБ – не е тайна, в момента работи за Пеевски”, отбеляза той.

Мирчев предупреди, че се стига до критичен брой купени гласове, който може да се окаже решаващ за потенциалното правителство в следващия парламент. По думите му, ако Пеевски не влезе в парламента или има малко депутати, не може да бъде силен в очите на прокуратурата и съдебната система. Той изтъкна, че общественото доверие към Пеевски е изключително ниско – едва 2% и че, ако не купува гласове, то не е ясно дали и собствените му кандидат-депутати ще гласуват за него.

“Това е ясно за всички. Но ако Пеевски направи 25-30 депутати, които той може да постигне при ниска активност с 200 000+ гласа, всъщност ние ще имаме основен партньор в бъдещо правителство. Начинът, по който Пеевски е притиснал Бойко Борисов и ГЕРБ, говори, че вероятността ГЕРБ да се съгласи на подобно правителство с Пеевски, е огромна. (…) Тогава шегата с “Пеевски премиер” няма да е шега, защото този човек няма мяра. Той е като фадрома и няма спирачка. Ако той вдигне ръка и каже – аз ще стана премиер – не мога да кажа кой ще го спре”, предупреди Ивайло Мирчев.

Според него със сигурност лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов осъзнава каква опасност за него е Пеевски, но има обвързаности, които не му позволяват да направи силния ход и да тръгне срещу него:

“Ако Борисов иска да спаси ГЕРБ и себе си, трябва да направи точно това, защото след Ахмед Доган няма никой друг в списъка освен Бойко Борисов.”

Мирчев е на мнение, че именно само Доган и Борисов биха могли да “съборят” Пеевски, тъй като разполагат с нужната информация, но се страхуват да заложат съдбите си. Той призова Ахмед Доган да признае отговорността си за създаването на влиянието на Делян Пеевски.

Ивайло Мирчев каза още, че единствената институция, реагирала на неговия списък с купувачи на вот на Пеевски, е президентството. Държавният глава Румен Радев призова отговорните институции да разкрият кой плаща на търговците на гласове, а не да се фокусират върху “дилърите”.

Кандидат-депутатът на ПП-ДБ заяви, че в България са останали 5-6 независими от Пеевски медии, една от които e OFFNews и че независимите от него политически формации са най-много 1-2. Той добави, че докато била начело на БСП Корнелия Нинова все пак е успяла да удържи тънката линия на независимост в партията, за разлика от новото ръководство.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране