22.10.2024 | 10:43
“Маркет линкс”: Меч и “Величие” засега остават извън парламента
Четвърта политическа сила е Алианс за права и свободи на Ахмед Доган, следвана пълно от ДПС - Ново начало на Делян Пеевски

Седем партии ще влязат в новото Народно събрание, сочат данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и социологическа агенция “Маркет линкс” в периода 15-20 октомври.

ГЕРБ е първа политическа сила с 24%, следвани от ПП-ДБ с 14.1% подкрепа и “Възраждане” с 13.1%. Първото място на вота изглежда предрешено в полза на партията на Бойко Борисов, но втората позиция е оспорвана.

Четвърта политическа сила е Алианс за права и свободи на Ахмед Доган с 8.3% подкрепа, следвана пълно от ДПС – Ново начало на Делян Пеевски със 7.2% подкрепа.

Коалицията “БСП – Обединена левица” изглежда стабилизирана със 7%, а партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” събира 4.6% подкрепа.

Партия “Величие” е близо до 4-процентната бариера и към момента е с 3.6% подкрепа. Под чертата остават “Синя България” с 2.8%, както и МЕЧ с 1.6%.

С “Не подкрепям никого” смятат да гласуват 2.1% от хората, а опцията “Не съм решил“ се посочва от 9.7%.

“Второто място не е решено въпреки този процент разлика между ПП-ДБ и „Възраждане“. В последния момент „Възраждане“ успяват да уловят едни неособено сигурни в това да гласуват и за кого избиратели. Търсейки протестен вот, те се насочват именно към “Възраждане”, коментира социологът Добромир Живков.

“Алианс за права и свободи и “ДПС – Ново начало” са с много близки резултати, а разликата между тях намалява. Тази тенденция може да продължи да се разгръща през следващите дни”, допълни той.

“Очакванията за висок дял на купения вот никак не са за подценяване. Общата картина не изглежда особено добра. Това, което чуваме по места, е, че цели села казват, че изцяло ще гласуват. Това подсказва, че там ще има мотивация и мобилизация, която може би няма да се базира на класическите методи на политическата работа на терен”, коментира Добромир Живков.

Общо 37% са посочили, че ще гласуват на предстоящите избори на 27 октомври. Социологът уточни, че заявената готовност за гласуване при проучване обикновено е по-ниска от реалната и това е обичаен феномен. Ето защо може да се очаква избирателната активност да е подобна на тази през месец юни.

“Има резерв за това да се влезе в изборите с една по-нормална избирателна активност”, допълни той.

В момента Народното събрание се ползва с едва 6% от доверие на гражданите. “Това е рекордно ниско ниво на доверието в българския парламент”, коментира Добромир Живков.

Недоверието в кабинета “Главчев” е 52%, а доверието – 17%.

“Финалът на парламента и последните заседания имат пряко влияние върху това, защото се видяха неприятни сцени. Видя се, че политическите сили не могат да се обединят около каузи”, каза още социологът.

Според 19% от участниците в проучването служебното правителство трябва да продължи да управлява. 66% не са съгласни с това мнение, а неутрални остават 15%.

“Българското общество не просто иска изпълнителна власт, а политическа отговорност за бъдещето на страната, защото това безвремие не действа добре и не можем да се организираме като държава, за да продължим напред. Това може да изиграе положителен ефект върху мобилизацията на българските граждани на предстоящия вот”, коментира още Живков.

Данните са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и “Маркет ЛИНКС”, проведено сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 15-20 октомври по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране